Počinje drugo Svjetsko prvenstvo juniora u sinkroniziranom klizanju

Počinje drugo Svjetsko prvenstvo juniora u sinkroniziranom klizanju

Ovoga vikenda u Ledenoj dvorani zagrebačkog Doma sportova održava se drugo po redu Svjetsko juniorsko prvenstvo u sinkroniziranom klizanju...

Sve je spremno za početak Drugog Svjetskog juniorskog prvenstva u sinkroniziranom klizanju koje će se u petak i subotu, 13. i 14. ožujka 2013. održati u Ledenoj dvorani zagrebačkog Doma sportova.

Organizator natjecanja, Hrvatski klizački savez, danas je u Hotelu Panorama održao konferenciju za medije na kojoj su prisustvovali Morana Paliković Gruden, predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza i Organizacijskog odbora SP-a, potpredsjednici Organizacijskog odbora Jelena Pavičić Vukičević i Zoran Kovačević, predsjednica kluba Zagrebačke pahuljice Kristina Radaš te Sandra Pavičić, glavna trenerica kluba.

“Jako smo ponosni da možemo u Zagrebu ugostiti ovo veliko prvenstvo, jedino u ovome sportu koje do sada nismo organizirali. Iako natjecanje svečanim otvaranjem počinje u petak u 18 sati, za nas ono kreće već sutra, u četvrtak od 19 sati kad će se na ledu održati i službeni ždrijeb natjecanja. U Zagreb su došle 24 ekipe iz 19 zemalja, preko 500 klizačica, a prvi gosti došli su nam iz daleke Australije još prije šest dana kako bi se aklimatizirali”, kaže Paliković-Gruden.

“Interes navijača za sinkronizirano klizanje u Zagrebu uvijek je bio velik, a nadamo se kako će i ovoga puta Ledena dvorana biti ispunjena do posljednjeg mjesta. Ponosni smo što je ovo SP pod posebnim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Zahvalni smo joj na tome, a i ona je posebni dio klizanja budući da ima vrlo talentiranu kćer u umjetničkom klizanju. Ipak, ne mislimo da je to bilo presudno da bude počasna pokroviteljica, jer naša predsjednica voli sport i podržava sve čime se bave mladi. Zato smo vrlo sretni što je dio ovog SP-a. U Zagreb je došao i dio svjetske klizačke elite koji skupljaju argumente kako bi se sinkronizirano klizanje priključilo olimpijskoj obitelji već na slijedećim Zimskim olimpijskim igrama.”

Potpredsjednik organizacijskoj odbora Zoran Kovačević kazao je: “Ovo je 18. godina sinkroniziranog klizanja u Zagrebu i Hrvatskoj, 15 godina za redom organizacije velikih međunarodnih ISU natjecanja s kojima smo počeli 2011. s Trofejom Zagrebačkih pahuljica, te četvrto natjecanje s prefiksom “svjetsko” – 2002. imali smo Svjetski juniorski kup, 2004. i 2009. Svjetsko seniorsko prvenstvo i sada prvi put Svjetsko juniorsko prvenstvo. Imamo kontinuitet koji vodi uigrani tim volontera, koji daju sve da ovaj sport bude što kvalitetniji i što masovniji. Ovo je sport koji uvijek širi prijateljstvo i ljubav i nikada se ne navija protiv neke ekipe. To je nešto specifično. Uz više od 500 klizačica u Zagreb je došlo i preko 500 stranih navijača, a tu dobru atmosferu počet ćemo zagrijavati već sutra navečer na ždrijebu kad će klizačice zabavljati i pjevač Komedije, Ervin Baučić.”

Riječ je dobila i glavna trenerica Zagrebačkih pahuljica. “Naša reprezentacija spremna je za SP i željno očekuju nastup. Počela je lagana nervoza, što je uobičajeno, a posljednji test imale su na natjecanju u Milanu, gdje su otklizale vrlo dobro pa očekujemo da će tako biti i ovdje. One ni same ne znaju kako je to klizati pred punom dvoranom Doma sportova, a sigurna sam da će ponovo biti ispunjena. Sigurno će dati sigurno sve od sebe i nadamo se uživati u svakom trenutku na ledu. Kratki program kližu na Linđo, haljinice su osmišljene na tu temu, izgledaju kao narodne nošnje, naravno prilagođene klizanju, a slobodni program složen je na pjesme iz animiranog filma Mačak u čizmama – jedan španjolski štih. Mislim da su ovdje glavne favoritkinje za naslov braniteljice titule, finska ekipa Musketeers. Mi ćemo navijati za sve, ali za njih posebno”, izjavila je Pavičić.

Posljednja se javnosti obratila predsjednica luba sinkroniziranog klizanja Zagrebačke pahuljice Kristina Radaš: “Ovo je za Zagrebačke pahuljice bitan događaj, baš iz razloga što smo jedini ovakav klub u Hrvatskoj i nemamo prilike često se pokazivati u našoj zemlji. S obzirom da nas ima preko 170, uzbuđenje je od onih najmlađih, od sinkro škole, do onih najstarijih klizačica. Svi jedva čekamo da počne i sigurna sam da naša ekipa neće razočarati zagrebačku publiku.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.