Počinje pripremni kamp hrvatskih hokejaša pred SP u Eindhovenu

Počinje pripremni kamp hrvatskih hokejaša pred SP u Eindhovenu

Suparnici Hrvatima u Eindhovenu će biti domaćin Nizozemska, Litva, Velika Britanija, Estonija i Koreja.

Hrvatska hokejaška reprezentacija/Iwww.hshl.hr/Igor Kralj

Na predstojećem Svjetskom prvenstvu Divizije I grupe B, hrvatski će hokejaši tražiti prvo mjesto i prolazak u viši rang. Momčad se već počela pripremati kroz pripremni kamp za prvenstvo koje će se održati od 13. do 19. travnja.  Na press konferenciji održanoj u petak govorio je generalni menadžer hrvatske seniorske reprezentacije Markoantonio Belinić.

”Posljednje dvije, tri godine došlo je do promjena u smislu ozbiljnosti i pristupa reprezentaciji. Treneru Donu MacLeanu ovo je već treća godina da je s nama kao izbornik i glavni trener reprezentacije. Osmislio je koncept priprema na najvišoj mogućoj razini s obzirom na uvjete koje imamo u Hrvatskoj. Razlika ove godine je ta da smo krenuli odmah nakon završetka Prvenstva Hrvatske s kampom gdje smo svi zajedno u stručnom timu pogledali koje su mogućnosti u Hrvatskoj što se tiče igrača koji su imali vrhunske nastupe u juniorskom EBEL-u i onih koji su igrali državno prvenstvo. Tako smo napravili širu selekciju igrača koji će se kvalitetno psihički i fizički pripremiti, te da tijekom iduća dva tjedna možemo odraditi pripremni dio i kondicijski ojačati. Nakon toga ćemo vidjeti što je najbolje za reprezentaciju i koji igrači mogu napraviti najbolji rezultat u Eindhovenu.”

Od ove godine Hrvatska je pojačana igračima Medveščaka kojima je IIHF dopustio nastup, Markom Dekanichem, Nathanom Perkovichem, Mikeom Glumcom i Andrewom Murrayem, te bivšim Medvjedima Ryanom Kinasewichem, Adamom Naglichem i Mikeom Ouzasom.

”Ove godine je drukčije i to što imamo veći izbor igrača koji su bili u Medveščaku u doba EBEL-a i sada u doba KHL-a koji su stekli mogućnost igranja za reprezentaciju. Svi su trenutno spremni za igru, bez ozbiljnijih ozljeda od sezone, osim Naglicha koji je još pod terapijom, ali je iz dana u dan sve bolje i nadamo se njegovom aktivnom sudjelovanju. Dekanich je jučer stao prvi put na led, a danas je odradio trening u kompletnoj opremi i osjeća se dobro i vjerujemo u njegov povratak.”

Nakon generalnog menadžera, riječ je dobio izbornik reprezentacije Donald MacLean koji je govorio o priželjkivanom plasmanu.

”Ako gledamo roster tko nam je od igrača ove godine na raspolaganju i koji su nam bili prošle, s obzirom na imena na papiru, cilj nam je svakako osvojiti zlato i svi ćemo se truditi da to i ostvarimo. Pripremni kamp zasad ide odlično. Ima tu poznatih lica od prošle godine, ali i ugodnih iznenađenja koja dosad nisam imao priliku vidjeti. Drago mi je zbog toga i vjerujem da ćemo u ova dva tjedan, prije početka službenih priprema, odraditi dobar posao i da ćemo postići ono što želimo.

Nakon prošlogodišnjeg srebra iz litavskog Vilniusa apetiti su veći, a 2016. godine Hrvatska želi preuzeti i organizaciju natjecanja prema riječima Nikole Švigira, predsjednika saveza.

”S obzirom na kvalitetu igrača za koje očekujemo da će biti u našoj muškoj vrsti naše želje su promocija u viši rang natjecanja, dakle u Diviziju I Grupu A što sigurno neće biti lagano. Grupa koja nas očekuje u Eindhovenu je dosta teška, ali ako si ne postavimo visoke ciljeve, onda ih nikada nećemo ni ostvariti. Želio bih još spomenuti da je jedan od ciljeva saveza da iduće godine dovedemo SP u Zagreb, bez obzira koju Grupu igrali, A ili B i zbog toga nam je rezultat vrlo bitan.”

Hrvati će 7. travnja imati posljednju pripremnu utakmicu protiv Slovenije u Domu sportova,  a o atmosferi u momčadi govorio je mladi reprezentativac Ivan Janković.

”Atmosfera na kampu je odlična. Dečki grizu jer znaju tko im je konkurencija i koji kalibar igrača dolazi za kojih tjedan dana. Svi moramo dati sve od sebe jer ovo je ipak reprezentacija, nacionalni ponos i svjetsko prvenstvo, a ne klupsko događanje. Na SP-u je svaka utakmica ključna i u svakoj moramo biti na visokoj razini jer nas i najmanja greška može puno koštati.”

ŠIRI POPIS MUŠKE SENIORSKE REPREZENTACIJE

Vratari: Mate Tomljenović – KHL Medveščak; Andrej Vasiljević – HPK; Vilim Rosandić – MHK Dubnica; Michael Ouzas* – EHC LIWEST Black Wings Linz; Mark Dekanich* – KHL Medveščak.

Braniči: Alan Letang – KHL Medveščak; Marko Tadić – KHL Medveščak; Borna Šilović – KHL Medveščak; Igor Jačmenjak – KHL Zagreb; Bruno Kegalj – KHL Zagreb; Roman Škrapec – KHL Zagreb; Ivan Šijan – Herlev; Andy Sertich* – Dornbirner EC; Geoff Waugh* – Villacher SV; Kenny MacAulay* – HC Innsbruck Die Haie; Saša Martinović* – KHL Medveščak; Luka Marković.

Napadači: Marko Šakić – KHL Medveščak; Luka Mikulić – KHL Medveščak; Ivan Brenčun – KHL Medveščak; Luka Vukoja – KHL Medveščak; Tadija Mirić – KHL Mladost; Mario Novak – KHL Mladost; Marko Ljubić – KHL Mladost; Mislav Blagus – KHL Zagreb; Ivan Janković – KHL Zagreb; Matija Miličić – KHL Zagreb; Luka Jarčov – KHL Zagreb; Dominik Kanaet – HC Detva; Adam Naglich* – UPC  Vienna Capitals; Ryan Kinasewich* – Dornbirner EC; Andrew Murray* – KHL Medveščak; Michael Glumac* – KHL Medveščak; Nathan Perkovich* – KHL Medveščak; Dario Kostović* – KHL Medveščak; Joel Prpic* – Brantford Blast Senior.

Izbornik: Donald MacLean.
Pomoćni treneri: Ivo Ratej Bibi, Alan Letang (trener/igrač), Klemen Mohorič (trener golmana).

*Igrači se pripremnom kampu priključuju početkom travnja, ovisno o njihovim obavezama u matičnim klubovima.

RASPORED UTAKMICA MUŠKE SENIORSKE REPREZENTACIJE
13. 04. (13:30) Velika Britanija – Hrvatska
14. 04. (17:00) Hrvatska – Litva
16. 04. (20:30) Hrvatska – Nizozemska
18. 04. (17:00) Hrvatska – Estonija
19. 04. (13:30) Koreja – Hrvatska

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.