Počinje Prva hrvatska lacrosse liga

Počinje Prva hrvatska lacrosse liga

Foto: croatia-lacrosse.com

Lacrosse je sport koji se primarno veže za Ameriku, no navedeni sport polako ali sigurno prelazi granice američkog kontinenta. Primjerice Europsko prvenstvo u lacrosseu se održava od 1996. godine, a apsolutni vladari europskog lacrossea su Englezi. Sport se igra u više od 20 europskih država, pa ipak ovdje u Hrvatskoj, na spomen lacrossea, će mnogi slegnuti ramenima ili se sjetiti američkih filmova i serija u kojima je lacrosse obično sport koji se prakticira u srednjim školama.

Lacrosse je kontaktni, timski sport kojeg igra 10 igrača (9 u polju i vratar). Sport se igra gumenom loptom i dugačkim štapom naziva crosse ili lacrosse, koji na vrhu ima pričvršćenu mrežicu. Cilj igre je, koristeći navedene instrumente, zabiti gol, a igra se najčešće odvija na otvorenom, na travnatom terenu nogometnih dimenzija. Pritom, igrači imaju kacige i štitnike, oklope ispod dresa i rukavice kako bi se u igri izbjegle ozljede, a gumena lopta se smije hvatati i bacati samo reketom.

Zahvaljujući velikom trudu nekolicine zaljubljenika u taj sport, od ove godine lacrosse u Hrvatskoj dobiva sasvim novo značenje. Naime, ovaj vikend počinje Prva hrvatska lacrosse liga, koja broji četiri kluba: Split Legion, Varaždin Royals, Zagreb Bulldogs i Zagreb Patriots. U subotu, 8. travnja od 13:00 sati u Trogiru (Hotel Resnik, Njiva Sv. Petra 6) možete vidjeti plodove rada lacrosse entuzijasta i naravno uživati u majstorijama hrvatskih lacrosse igrača.

Uz spomenutu Hrvatsku lacrosse ligu postoji i Kup natjecanje u lacrosseu, dok se osnovala i Zagrebačka lacrosse liga, u kojoj će se uz već navedene Bulldogse i Patriotse natjecati i Piratsi, koji će za početak igrati isključivo Zagrebačku ligu. Također, 2016. godine je osnovana Hrvatska lacrosse reprezentacija pod vodstvom izbornika Dina Mattessicha, a toplo se nadamo kako će sve ove akcije lacrosse entuzijasta dovesti do dodatne popularizacije ovog sporta u Hrvatskoj i kako će Prva hrvatska lacrosse liga iznjedriti nove talente i buduće članove lacrosse reprezentacije.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.