Pogledajte tko će predstavljati Hrvatsku na 2. Olimpijskim igrama mladih u Nandžingu

Pogledajte tko će predstavljati Hrvatsku na 2. Olimpijskim igrama mladih u Nandžingu

Nandžing, kineski grad od 5,4 milijuna stanovnika 300 kilometara sjeverozapadno od Šangaja, bit će od 16. do 28. kolovoza 2014. godine domaćin 2. Olimpijskih igara mladih (OIM)

Olimpijski sportski centar u Nandžingu

Nandžing, kineski grad od 5,4 milijuna stanovnika 300 kilometara sjeverozapadno od Šangaja, bit će od 16. do 28. kolovoza 2014. godine domaćin 2. Olimpijskih igara mladih (OIM). Glavni grad kineske provincije Jiangsu i jedan od najstarijih gradova istočne Kini ugostit će više od 3,800 sportaša u dobi od 15 do 18 godina iz 204 nacionalnih olimpijskih odbora. U 12 dana održat će se 222 natjecanja u 29 sportova sa programa olimpijskih igara, uključujući golf i ragbi 7 koji će imati svoju premijeru prije Olimpijskih igara u Riju 2016. godine. Pokazni sportovi su sportsko penjanje, koturaljkanje, skateboarding i wushu.

Geslo OIM Nandžing 2014. je „Dijelimo Igre, dijelimo snove“, a maskota se zove NanjingLELE.

Na OIM Nandžing nastupit će 24 hrvatskih sportašica i sportaša:

Atletika: Eva Mustafić (bacanje kladiva)

Boks: Luka Prtenjača (-69kg), Luka Plantić (-75kg), Toni Filipi (-91kg)

Badminton: Maja Pavlinić (pojedinačno)

Gimnastika: Jakov Vlahek (višeboj)

Jedrenje: Pavle Živanović (Byte CII), Karla Šavar (Byte CII)

Judo: Brigita Matić (-78kg), Lovro Kovač (-81kg)

Mačevanje: Petar Fileš (floret)

Plivanje: Sven Arnar Seamundsson (400m slobodno), Nikola Obrovac (50m prsno), Ema Šarar (50m leđno)

Streljaštvo: Borna Petanjek (10m zračna puška), Ivana Babić (10m zračna puška)

Stolni tenis: Tomislav Pucar (pojedinačno), Lea Rakovac (pojedinačno)

Taekwondo: Ivana Babić (-55kg), Matea Jelić (-63 kg)

Tenis: Nino Serdarušić

Veslanje: Bernard Samardžić, Ivo Bonacin (dvojac bez kormilara), Marina Kaić (samac)

OIM se razlikuju od ostalih sportskih natjecanja mladih, jer nude i jedinstveni kulturni i obrazovni program CEP posvećen olimpizmu, društvenoj odgovornosti, razvoju vještina te zdravom načinu života. Kroz niz interaktivnih radionica sportaši uče o vrijednostima olimpizma, otkrivaju druge kulture te razvijaju potrebne vještine kako bi postali veleposlanici svoga sporta.

U tome će im u Nandžingu kao sportski uzori i promotori pomagati 37 olimpijaca, među njima Kajsa Bergqvist, Liu Xiang, Jorge Garbajosa, Frédéric Magné, Lisa Carrington, Lucie Decosse, Erin Cafaro, Ivana Maksimović, Jörgen Persson, Jingyu Wu, Kendrick Farris i Kaori Icho. Sličan zadatak imat će i Mladi veleposlanici imenovani od strane nacionalnih olimpijskih odbora. Za Mladu veleposlanicu Hrvatske olimpijske delegacije mladih HOO je izabrao atletičarku Danijelu Grgić. Hrvatska olimpijska delegacija mladih put Nandžinga kreće 11. kolovoza, a u Hrvatsku se vraća 31. kolovoza. U Singapuru su 2010. godine održane 1. Olimpijske igre mladih koje su otvorile novo poglavlje u povijesti olimpijskog pokreta. Okupile su 3,522 sportaša iz 205 nacionalnih olimpijskih odbora, među njima i 25 hrvatskih natjecatelja. Veleposlanici 1. OIM bili su svjetski sportski i olimpijski uzori Jelena Isinbajeva, Michael Phelps i Usain Bolt. Prvu hrvatsku medalju, i to zlatnu, osvojio je plivač Ivan Capan na 50m prsno. Matej Buovac, Stipe Krstanović, Marko Ramljak i Tomislav Grubišić donijeli su Hrvatskoj srebrnu medalju u košarci 3×3, a judašica Barbara Matić osvojila je dvije bronce – jednu u pojedinačnoj konkurenciji, a drugu za ekipu Kairo u natjecanju 12 mješovitih ekipa.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.