Poklepović: “Hajduku treba magnetska rezonanca na svim poljima”

Poklepović: “Hajduku treba magnetska rezonanca na svim poljima”

Stanko Poklepović prokomentirao je trenutačnu situaciju u Hajduku...

Stanko Poklepović/Foto: www.hajduk.hr

Treći put ove sezone Hajduk je promijenio trenera. Hari Vukas instaliran je na klupu bilih kao privremeno rješenje, nakon što su ranije otišli Igor Tudor i Špaco Poklepović.

Legenda Hajduka prokomentirala je trenutačne turbulencije na Poljudu, premda se kao ‘vojnik kluba’ više ne bori u njegovu ratu. “O kakvoj uopće analizi možemo razgovarati? Onome što se zbilo prije mene, dok sam bio trener, ili dok je momčad vodio Vučević? Izvedba na terenu ni u jednom slučaju nije bila loša, no rezultati su bili ružni pa sve to pada u vodu. Klub Hajdukove veličine takvo nešto nije zaslužio.”

Osobito je tom prigodom istaknuo jedno ime. “Posebno to apostrofiram kad govorim o sebi. Od prvog dana u svom zadnjem mandatu nisam stao raditi. Ono što znam raditi, a i iskustvo koje nosim dosta će reći o tome, no ipak su mi dali otkaz. Otkazali su jednom radu i sustavu koji je bio pravilno i uredno postavljen”, izjadao se Špaco.

Sve je više onih koji ističu loš rad Uprave, a prisnažio je to i Poklepović u razgovoru za Index. “Uprava je napravila novu grešku – Vučevića su doveli prije nekoliko dana, a sada i on mora otići. Kazao je kako igračima ništa ne zamjera poslije Splita, no je li zaista tako? Možda i jest u pravu, jer najprije treba zamjeriti sebi. Utakmica Kupa na kraju se pokazala kao kap koja je prelila čašu.”

Nastavljao je Špaco ‘kao navijen’. “U klub je netko unio vrstu šoka i kaosa, a u momčad se uvukla nesigurnost i nervoza. Sve je to posljedica diletantskog rada”, ispalio je. “Treba raditi kvalitetno i bez brige, tek će tada sve doći na svoje mjesto. Pa i odlazak Tudora nije bio ni fer ni korektan. Osobno sam poslu u Hajduku prionuo pošteno i ozbiljno, a što je najvažnije – i stručno. Reako bih da je ono kako sam radio bilo fakultetski, no ipak je izostao rezultat. Uvjeren sam kako bi se i do njega došlo sutra, preksutra, ali u ovom je trenutku najbitnije da se izvuče iz ove situacije. Promjena trenera nije rješenje, ključ je samo u promjeni rada i sustava. Hajduku nedostaje vizije!”

Što je to otkrio u svojoj posljednjoj epizodi na klupi Splićana? “Spoznao sam kako Hajduk ima sindrom ‘ne dati, a primiti gol’ – problem koji sam pokušavao riješiti rasporedom. Napravio sam dva libera od stopera, a u početku je funkcioniralo savršeno. Sve je propalo protiv Istre, gdje se u priču upleo sudac i još neke stresne stvari. Hajduk je i protiv Rijeke igrao dobro pa izgubio. U Hajduku postoji nered koji sam pokušao počistiti. Rezultata nije bilo, a uprava je pokušala riješiti to nekakvim šokom. Dali su ostavku radu koji je bio postavljen stručno i pravilno”, kaže.

Osvrnuo se i na Vučevićev prvi potez – selidbu kapetana Marija Maloče u drugu momčad. “Vučević je na dolasku rekao kako će pomladiti momčad, ma što on govori? Ne ide to tako kako bi netko mislio. Ja sam možda i stavljao nešto starije igrače, ali znam u kakvom je Hajduk stanju i nisam želio da sav stres padne na leđa mladog nogometaša. Sad nije vrijeme za njih, vrijeme je za spašavanje situacije, a to mogu samo iskusni i dobro usmjereni igrači. Vučević to nije znao – mislio je da će sad ovo, pa ono.. E, malo morgen.”

U svom je stilu Poklepović zaključio: “Nogomet je teška i zahtjevna profesija, kojom se ne može baviti netko kako mu u tom trenu padne na pamet. Protiv Rijeke zaigra mali Tudor, pa protiv Splita recimo ne igra. Gubi utakmicu, a nema špica. Sve su to promašaji. Vučević je izbacio Maloču, koji je jedan jako korektan i pošten dečko koji nije to zavrijedio. Uzima mu egzistenciju, je li toga svjestan? Ne smije se tako raditi, bez imalo odgovornosti. Ni Vučević, ni Poklepović, ni Brbić, ni Nadzorni odbor, ni Naš Hajduk, ni Torcida – nitko nema odgovornost. Svi samo seru, umjesto da dobro analiziraju situaciju. Ono što Hajduku sada treba jest jedna dubinska analiza, magnetska rezonanca na svim poljima rada. Samo se tako može naprijed.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.