Poreč domaćin Europskog prvenstva u sjedećoj odbojci 2017. godine

Poreč domaćin Europskog prvenstva u sjedećoj odbojci 2017. godine

Na sastanku Predsjedništva Paravolley Europe (krovne Europske federacije za odbojku osoba s invaliditetom) održanog 9. studenog odlučeno je da će se temeljem prikupljenih kandidatura, u čijoj su konkurenciji bile Italija za žene i Hrvatska za muškarce,  sljedeće Europsko prvenstvo u sjedećoj odbojci za muškarce i žene održati Poreču od 4. studenog do 12. studenog 2017.

U Poreču  će se natjecati 12 muških i 8 ženskih nacionalnih vrsta temeljem prethodno postignutog plasmana na posljednjem Europskom prvenstvu 2015. Direktan plasman, osim Hrvatske kao domaćina u obje konkurencije, imaju prve tri države, dok ostale države idu u kvalifikacije koje će se održati u svibnju 2017. godine pri čemu je i Hrvatska jedan od potencijalnih domaćina spomenutih kvalifikacija.

Ovo veliko natjecanje nastavak je dugogodišnje tradicije sjedeće odbojke kao jednog od najstarijih paraolimpijskih sportova u Hrvatskoj i priznanje kvalitetnog rada u momčadskim sportovima osoba s invaliditetom te Hrvatskom savezu sjedeće odbojke, u kojem jedino sjedeća odbojka ima unazad tri godine višečlanu žensku nacionalnu momčad u Hrvatskom paraolimpijskom odboru.

„Na posljednjem Europskom prvenstvu u sjedećoj odbojci 2015. godine, muška i ženska nacionalna vrsta zauzele su 8. mjesto, a domaćinstvo Europskog prvenstva obavezuje nas na još veći trud i zalaganje da dođemo u konkurenciju za medalju u muškoj konkurenciji, ponajviše zbog nedavno održanog mini pripremnog turnira u Poreču, Croatia Open sitting volleyball  od 4. do 6.studenog gdje je muška nacionalna vrsta s lakoćom savladala šestu reprezentaciju Europe, Poljsku“ izjavila je predsjednica  Hrvatskog saveza sjedeće, odbojke Ivana Pavić.

„Poreč smo odabrali zbog njegove prepoznatljivosti kao grada sportaša i odvijanja mnogih međunarodno značajnih sportskih manifestacija, s namjerom proširivanja sportskih natjecanja koja će se odnositi i na osobe s invaliditetom. Smatramo kako je sjedeća odbojka idealan momčadski sport u kojem se putem sportskih aktivnosti može učiniti još više na planu međusobne integracije osoba s i bez invaliditeta što je ujedno i dio kontinuiranog programa Hrvatskog saveza sjedeće odbojke i Hrvatskog paraolimpijskog odbora“, naglasio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Natjecanje će se održavati u dvorani Intersport u Zelenoj laguni, a domaćine čeka i organizacija Izborne skupštine Paravolley Europe koja će se održati tijekom Europskog prvenstva na kojoj će se izabrati  novi Predsjednik.

Prošlog tjedna, 11. studenog, na radnom sastanku u prostorijama grada Poreča, Predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Ratko Kovačić, upoznao je gradonačelnika Poreča, Edia Štifanića s organizacijom ovog velikog natjecanja, a u obilasku sportskih objekata i hotelskog smještaja pridružio im se i dopredsjednik Paravolley Europe, Branko Mihorko te tako izvršio i prvu inspekciju sportskih terena i smještaja s čime je bio izuzetno zadovoljan.

Do kraja studenog 2016. planira se nadopunjavanje ponude koju je HPO poslao Paravolley Europe te službeno potpisivanje ugovora o domaćinstvu Europskog prvenstva u sjedećoj odbojci za žene i muškarce između Paravolley Europe i Hrvatskog Paraolimpijskog odbora.

Posljednje veliko natjecanje u sjedećoj odbojci u Hrvatskoj s europskim predznakom bio je Euro kup u muškoj sjedećoj odbojci u Osijeku 1998. godine od kada se u Hrvatskoj kontinuirano prati povećanje broja klubova sjedeće odbojke od samo tri kluba koji su započeli Hrvatsku ligu sjedeće odbojke daleke 1996.godine pa sve do današnjih dana u kojoj se natječe 12 klubova i ženska reprezentacija u sjedećoj odbojci.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.