Poziv koji se ne odbija – Ovaj vikend 3. kolo prvenstva Hrvatske u boćanju

Poziv koji se ne odbija – Ovaj vikend 3. kolo prvenstva Hrvatske u boćanju

Foto: Damjan Raguž

Vikend koji slijedi, donosi zanimljivosti. Živo će biti u Dvorani Mladosti na Trsatu. Razlog – održava se treće kolo Prvenstva Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom, koje je organizirano kroz četiri kola. Domaćin trećeg kola je BKOSI”Pulac” Rijeka.

Prvenstvo će započeti u jutarnjim satima od 8:45 h, a održavat će se tijekom cijelog dana. Bit će to dan sporta, zabave i druženje na jednom mjestu.

Par riječi o organizatoru, boćanju osoba s invaliditetom, mladim nadama i njihovim dosadašnjim uspjesima….

Boćarski klub osoba s invaliditetom „Pulac“ osnovan je 2009. godine. Cilj, a ujedno i svrha kluba je promidžba, razvoj i unapređenje boćanja osoba s invaliditetom kao i njihov osobni sportski razvoj te rekreacija i rehabilitacija kroz bavljenje boćanjem.  Klub broji 63 člana od kojih se svi oni bave nekom vrstom aktivnošću unutar kluba, bilo sportski, rekreacijski ili pak rehabilitacijski.

Bavljenje sportom je važan čimbenik u životu svih nas, a za osobe s invaliditetom on ima još veći značaj. Sport osoba s invaliditetom kao što je primjerice boćanje, utječe na poboljšanje i očuvanje motorike koje obuhvaća poboljšanje i očuvanje fine motorike, ispravno držanje u kolicima, upotpunjuje fizikalne tretmane i utječe na poboljšanje sveukupnog tjelesnog stanja.  Osim toga boćanje je intelektualni sport poput šaha jer su prisutne razne kombinacije i situacije na terenu koje sportaš mora riješiti, a to zahtijeva koncentraciju. Boćanje osoba s invaliditetom pridonosi jačanju njihova samopuzdanja, utječe na socijalizaciju i potiče njihovu inkluziju u društvo.

Članovi BK Pulac natječu se u kategorijama BC1, BC2 i BC3 ( za osobe s najtežim motoričkim oštećenjima u kolicima) te na natjecanjima za osobe s intelektualnim poteškoćama. U ovoj sezoni na nacionalnim natjecanjima, u kategoriji cerebralne paralize i ostalih motoričkih oštećenja, natječu se  tri sportaša juniora, pet seniora i  četiri sportaša rekreativca iz spomenutog kluba.

Osvrt na njihove dosadašnje uspjehe

U 2013 g.  s održanih prvenstva članovi BK Pulac osvojili su ukupno 14 medalja od prvog do trećeg  mjesta, a dvije medalje osvojene su na međunarodnim natjecanjima. Dora Brnić  je na Europskim igrama mladih osvojila sjajno treće mjesto, a Alen Juretić bio je treći na turniru u Sloveniji.

Dora Brnić

Dora Brnić

U 2014 g. sa juniorskog prvenstva Hrvatske, prvenstva Hrvatske-pojedinačno seniori,  regionalno juniorskog prvenstva  i Memorijalnog turnira, sportaši BK Pulac osvojili su ukupno 18 medalja, a zamjetan je bio uspjeh mladog boćara Milorada Kružića koji je na svim navedenim natjecanjima osvojio  prva mjesta i sezonu završio sa četiri zlatne medalje.

U 2015 g. boćari BK Pulac osvojili su prvo mjesto na ekipnom Prvenstvu Hrvatske, a ekipni sastav činili su: Trampuž, Fazli, Kružić i Vardić.  Na istom natjecanju, par Mataija i Juretić, osvojili su srebro. Na Memorijalnom turniru u ekipnom boćanju, ekipa reprezentativaca Uzelac, Belobrajdić i  Alijević osvojili su  također prvo mjesto.

Boćari BK Pulac i u 2016. nižu uspjehe. Mlada Dora Brnić u BC1 i Luka Wagner u BC2 kategoriji osvojili su zlato u pojedinačnom Prvenstvu Hrvatske. Tim uspjesima treba pridodati i osvojen  prelazni pehar s Ekipnog prvenstva Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom, a koji će biti svečano uručen na natjecanju koje predstoji ovu subotu …. TREĆE PRVENSTVO HRVATSKE U BOĆANJU OSOBA S INVALIDITETOM, DVORANA MLADOSTI, TRSAT, POČETAK 8.45….

Zaokružimo poziv porukom mlade nade hrvatskog boćanja, Barbare Vardić koja je rekla:

‘Za nas boćanje predstavlja nešto puno više od bavljenja sportom. Svakom pobjedom i porazom učimo nešto o sebi. Svakim treningom i nastupom na natjecanju trudimo se biti bolji jer slijedimo naš moto: ‘MI HOĆEMO MI, MOŽEMO! Boćanje nas obogaćuje daje poseban začin našim životima i upravo iz zadovoljstva koje nam pruža, trudit ćemo se i dalje biti tako uspješni kao dosada.’

(foto: 1-5 BK Pulac, 6-9 Damjan Raguž)

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.