Poznati prvi sudionici Hrvatskih svjetskih igara – Olimpijskih igara dijaspore

Poznati prvi sudionici Hrvatskih svjetskih igara – Olimpijskih igara dijaspore

Profesionalni nogometni klub iz New Jerseyja NJ Gladiators predstavljat će, na čelu s Nenadom Žiganetom, SAD na četvrtim Hrvatskim svjetskim igrama 2017. godine.

Na Hrvatskim svjetskim igrama, svojevrsnim Olimpijskim igrama sportaša hrvatskih korijena iz cijeloga svijeta, ove će godine nastupiti NJ Gladiators, momčad koju je kao predstavnika Sjedinjenih Američkih Država odabrao Hrvatski olimpijski odbor u suradnji s Hrvatskim svjetskim kongresom (HSK) – međunarodnom nevladinom organizacijom hrvatskog naroda.

Prve HSI održane su 2006. godine (druge 2010), a tom je prigodom na različitim lokacijama u Zagrebu nastupilo preko 750 natjecatelja iz 25 država. Godine 2017. Igre će ‘proslaviti’ svoje četvrto izdanje, a organizaciju će preuzeti HSK i Državni ured za Hrvate izvan RH.

NJ Gladiators, profesionalni nogometni klub iz New Jerseyja, nastupit će i u ženskoj i u muškoj konkurenciji, a diči se velikom podrškom na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram) te  brojkom od preko 27 tisuća simpatizera koji klub svakodnevno podržavaju putem službene mailing liste.

Vlasnička grupacija NJ Gladiatorsa oduševljena je prigodom da participira na Hrvatskim svjetskim igrama, a njihove je riječi prenio glasnogovornik kluba. “Iznimno smo počašćeni i ponosni što smo izabrani kao predstavnici američkoga nogometnog tima. Drago nam je što su Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski svjetski kongres prepoznali našu odlučnost, kvalitetu i želju da postanemo dio hrvatske kulture dok nastavljamo aktivno natjecanje u SAD-u. Naša je misija u ovu zemlju donijeti dašak hrvatskog nogometnog stila kombinirajući ga s talentom koji imamo u Državama.”

Gladiatorsima se već javilo sijaset potencijalnih kandidata diljem države, koji bi voljeli nastupiti u Hrvatskoj te je sigurno da će vlasnici i stručni stožer imati težak posao odabiranja onih najboljih.

Nogometni će se turnir odigravati u dvije kategorije – prvo će nastupiti nogometaši i nogometašice u dobi od 17 do 40 godina, dok će potom svoje mjesto na terenu zauzeti samo oni stariji od 40 godina.

Glavni trener muške ekipe bit će Nenad ‘Ziggy’ Žigante, koji je u MLS-u i njegovim ‘izvedenicama’ djelovao i kao igrač, i kao trener. Debitantski je nastup na američkom tlu imao za Wichita Wingse u MISIL-u, a već je prve sezone zaslužio titulu najboljeg rookieja. Bilo je to 1988. godine.

Žigante je osim toga igrao i za zagrebački Dinamo, Kapfenberg, Corinthinans te San Diego Sockers, a u trenerskoj je karijeri bio učitelj golmana u mnogim kalifornijskim klubovima, pomogavši, među inim, i mladoj ženskoj momčadi Cal-Southa da podigne pokal nacionalnoga prvaka.

“Obveza je i čast biti dijelom HSI-ja. Dobar je osjećaj i dalje biti povezan s domovinom, susresti se s Hrvatima iz cijeloga svijeta, steći nova poznanstva i prijateljstva te predstavljati momčad Sjedinjenih Američkih Država”, kaže Žigante. “Nastojat ću dobro pripremiti i organizirati ekipu kako bismo nastupili uspješno i u duhu fair-playa.”

Zanimljivo ime koje će sletjeti u Hrvatsku jest i rođeni Zadranin Miren Ivanković, koji će biti jedan od glavnih favorita za osvajanje teniskoga zlata. Ivanković se tenisom počeo baviti sa 14 godina, a godine 1988. bio je dijelom nacionalne ekipe Sveučilišta Lander te dobrim igrama zaslužio 12. poziciju na domaćoj rang-listi.

“Želim konačno biti doma, vidjeti stare prijatelje, steći nove i igrati dobar, jak tenis. Sigurno je da ću uživati, bit će to jedno novo, jedinstveno iskustvo i zahvalan sam što ću imati prigodu nastupati na Hrvatskim sportskim igrama”, rekao je Ivanković.

Hrvatske svjetske igre na rasporedu su u lipnju 2017. godine.


Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.