Predloženo pet novih sportova za Olimpijske igre u Tokiju

Predloženo pet novih sportova za Olimpijske igre u Tokiju

Tokio je kao organizator dobio priliku predložiti pet novih sportova koji bi se mogli naći na popisu igara 2020. godine.

Iako je ostalo još nešto manje od pet godina do ljetnih Olimpijskih igara u Tokiju, već je predloženo pet novih sportova koji bi mogli ući u program igara u prijestolnici Japana koji je domaćin bio i 1964. godine.

Pet sportova koje su predložili domaćini igara su redom karate, baseball/softball, surfanje, sportsko penjanje i skateboard što bi donijelo 16 novih natjecanja i 474 sportaša.

Karate bi na Olimpijske igre donio osam novih disciplina, a sport koji se smatra dijelom japanske kulture nikada dosad nije bio u programu Olimpijskih igara, za razliku od baseballa/softballa koji je dijelom igara bio do 2008. kada je maknut te ga neće biti u Riju kao ni prije tri godine u Londonu.

Novi predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach je u reformama donesenima prošle godine domaćinima igara dao mogućnost odabira pet sportova popularnih u toj zemlji koji bi povećali sponzorstva i gledanost, no MOO naravno ima zadnju riječ, a odluku o pet novih sportova će donijeti u kolovozu sljedeće godine.

U kombinaciji su bili kuglanje, wushu i squash, no domaćini su odustali od njih, a primarnu ulogu novih sportova na Olimpijskim igrama vide u popularnosti među mlađim naraštajima te infrastrukutura koju već posjeduju za pet navedenih sportova.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.