Predsjednik Europske sambo federacije posjetio Hrvatski olimpijski odbor

Predsjednik Europske sambo federacije posjetio Hrvatski olimpijski odbor

Razlog posjeta predsjednika Eliseeva je EP u sambou koje će se održati u svibnju 2015. u Domu sportova u Zagrebu

Predsjednik Europske sambo federacije (EFS) Sergej Eliseev, te predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog sambo saveza (HSS) Željko Banić i Jadranko Čačić, sastali su se u petak, 13. lipnja 2014. godine s predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatkom Matešom i glavnim tajnikom HOO-a Josipom Čopom u sjedištu HOO-a u Zagrebu.

Razlog posjeta predsjednika Eliseeva, istodobno i predsjednika Ruske sambo federacije, je Europsko prvenstvo u sambou koje će se održati u svibnju 2015. u Domu sportova u Zagrebu. Organizacija EP-a veliko je priznanje Hrvatskom sambo savezu čija je reprezentacija svoj prvi međunarodni nastup imala na Svjetskom kupu 2010. u Moskvi.

Zahvaljujući podršci ruskog predsjednika Vladimira Putina, počasnog predsjednika Međunarodne sambo federacije, ovaj sport koji uživa veliku popularnost u Rusiji, sve je priznatiji i u svijetu. Tako se našao i na programu Azijskih igara i Univerzijade, a na Europskim igrama u Bakuu imat će status pokaznog sporta.

Sambo je kompilatorska borilačka vještina nastala kao sinteza drevnih ruskih stilova i regionalnih borilačkih vještina sovjetskih naroda Azije i Europe. Razvijena je za sovjetsku vojsku, policiju i tajne službe, a hrvačka verzija samboa postala je 1938. godine službena borilačka vještina SSSR-a i sastavni dio tjelesnog odgoja. U Hrvatskoj djeluje sedam sambo klubova, a Hrvatski sambo savez privremeni je član HOO-a od 2010. godine.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.