Predsjednik iz Maranella poručio: “Ferrari neće sudjelovati u takvoj Formuli”

Predsjednik iz Maranella poručio: “Ferrari neće sudjelovati u takvoj Formuli”

Sergio Marchionne najavio je izlazak iz Formule 1 ukoliko im ne budu odgovarala nova Libertyjeva pravila.

Liberty Grupa, novi vlasnik Formule 1 predstavio je mogućnost implementiranja novih motora i niza novih pravila od 2020. godine što se nije svidjelo Renaultu i Mercedesu, a sada je svoj glas podigao i Ferrari.

Podsjetimo, novi motori od 2021. i dalje bi trebali biti 1,6-litreni V6 motori sa sustavom za obnovu energije, ali bi se trebali vrtjeti 3000 o/min više (18 000 umjesto dosadašnjih 15 000 o/min) i imati jači MGU-K umjesto kombinacije MGU-H. Također, vozač će biti u mogućnosti ručno aktivirati električnu snagu i prenositi zalihe električne energije u iduće krugove, a spominju se i mogućnosti standardizacije dijelova pogonskoga sklopa za smanjenje troškova.

Iako iz Libertyja napominju kako promjene neće biti drastične, Renault i Mercedes napominju kako je riječ o novom motoru koji će ponovno dovesti u razlikama performansi kod svih ekipa kao i 2014. godine kada je počeo dominirati Mercedes.

U cijelu priču sada se uključio i Ferrari, koji je u Formuli 1 od samih početaka, odnosno od 1950. godine. Predsjednik grupacije Sergio Marchionne najavio je kako više neće biti tako ukoliko im se ne svide nova pravila.

“Liberty ima nekoliko dobrih namjera, od kojih je jedna i smanjenje troškova, što mislim da je dobro. Ali s nekoliko stvari se nužno ne slažem”, kazao je za početak Marchionne pa pojasnio.

“Jedna od stvari je i standardizacija pogonskoga sklopa koja neće činiti razliku između sudionika. To nećemo poduprijeti. Želim da bude apsolutno jasno da ukoliko ne pronađemo prave okolnosti koje će biti povoljne za brend, tržište i ojačavanje pozicije Ferrarija, Ferrari neće sudjelovati”, zaključio je Talijan koji je ipak otkrio kako će na sastanku s drugim momčadima i Lbertyjem dati priliku svim stranama da se izjasne.

Ferrrari je uz Formulu 1 ugovorno vezan upravo do 2020. godine.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.