Predstavljamo najveće međunarodne zvijezde DOBRO World Cupa Osijek

Predstavljamo najveće međunarodne zvijezde DOBRO World Cupa Osijek

Foto : Gimnastičko društvo Osijek – Žito

Marian Dragulescu

Država: Rumunjska

Datum rođenja:  18. prosinca 1980. godine

Mjesto rođenja: Bukurešt

Visina i težina:  162 cm, 64 kg

Sprave: preskok i parter

Najveći uspjesi:  osam puta svjetski i deset puta europski prvak

Zanimljivost:  osvajač čak 31 medalju na europskim i svjetskim prvenstvima i na Olimpijskim igrama. Njegovo ime zauvijek je upisano u gimnastičku povijest. Ekstremno težak element na preskoku s dva i pol salta i pola okreta od 180 stupnjeva pri doskoku nosi ime „dragulescu“. Element je to koji je promijenio disciplinu preskoka. Po njemu je nazvan iznimno težak gimnastički element na preskoku s dva i pol salta i pola okreta od 180 stupnjeva pri doskoku

 

Foto : Gimnastičko društvo Osijek – Žito

Aliia Mustafina

Država: Rusija

Datum rođenja:  30. rujna 1994. godine

Mjesto rođenja: Yegoryevsk

Visina i težina:  162 cm, 48 kg

Sprava: preskok, dvovisinske ruče, parter, greda

Najveći uspjesi:  olimpijska prvakinja na dvovisinskim ručama (London 2012. i Rio de Janeiro 2016.), svjetska prvakinja ekipno i u višeboju (Rotterdam 2010.) i na gredi (Antwerpen 2013.).

Zanimljivosti: jedna od najboljih ruskih gimnastičarki svih vremena, sa sedam olimpijskih medalja zajedno sa Svjetlanom Khorkinom najuspješnija gimnastičarka koja je nastupala pod zastavom Rusije (ne računajući gimnastilarke SSSR-a), a jedina uz Khorkinu koja je obranila naslov olimpijske prvakinje na istoj spravi (2012. u Londonu i 2016. godine u Rio de Janeiru na dvovisinskim ručama). Uz Rumunjku Simonu Amanar jedina osvajačica dvije olimpijske medalje u višeboju na dvoje različitih Olimpijskih igara.

U dosadašnjoj karijeri osvojila je čak 38 medalja od čega 16 zlata na Olimpijskim igrama, Europskim i Svjetskim prvenstvima, Europskim igrama te na Univerzijadi, a jedna je od devet  gimnastičarki ili gimnastičara koja ima osvojenu medalju na svjetskim prvenstvima na svim pojedinačnim spravama. S četiri osvojene medalje na Olmpijskim igrama u Londonu (zlato na dvovisinskim ručama, srebro ekipno i bronce u višeboju i na parteru) bila je najuspješnija gimnastičarka Olimpijskih igara i najuspješnija sportašica OI u Londonu, ako izuzmemo plivačka natjecanja. Njezin otac Farhat Mustafin je osvajač brončane medalje u hrvanju grčko-rimskim stilom u Montrealu 1976. Nakon osvojenog zlata na Olimpijskim igrama u Londonu Vladimir Putin joj je uručio „Orden prijateljstva“ koju je dobilo 33 ruskih sportaša.  Ove godine vratila se gimnastici nakon što je rodila kćer Alisu.

Oksana Chusovitina

Država: Uzbekistan

Datum rođenja:  19. lipnja 1975. godine

Mjesto rođenja: Bukhara

Visina i težina:  153 cm, 44 kg

Sprava: preskok i greda

Najveći uspjesi: olimpijska prvakinja ekipno (Barcelona 1992.), svjetska prvakinja ekipno i parter (Indianapolis 1991.) i preskok (Anaheim 2003.)

Zanimljivost:  Najstarija aktivna gimnastičarka, rekorderka u gimnastičkom svijetu sa sedam nastupa na Olimpijskim igrama. Nastupala pod zastavama četiri zemlje (SSSR, Zajednice neovisnih država, Njemačke i Uzbekistana).  Na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru nastupila je kada je imala 41 godinu i dva mjeseca. Blie su joj to sedme Olimpijske igre po čemiu je rekorderka u gimnastičkom svijetu. Na svojm prvim Olimpijskim igrama u Barceloni osvojila je zlatnu medalju u ekipnoj konkurenciji, a vlasnica je čak devet pojedinačnih medalja na svjetskim prvenstvima u istoj disciplini (preskok).

Zsofia Kovacs

Država: Mađarska

Datum rođenja:  6. travnja 2000. godine

Mjesto rođenja: Pentela

Visina i težina: 157 cm, 48 kg

Sprave: greda, preskok , dvovisinske ruče i greda

Najveći uspjesi: sudionica Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, srebrna na Europskom prvenstvu u višeboju (Cluj 2017)

Zanimljivost: od 2016. godine članica je njemačkog kluba TZ DSHS Koln, kojem je 2016. godine donijela naslov u višeboju. Na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu u Cluju osvojila je srebrnu medalju u višeboju što je prva mađarska medalja u ženskoj konkurenciji nakon Adrienn Varga koja je 1998. godine osvojila zlato u preskoku.

 

Foto : Gimnastičko društvo Osijek – Žito

 

Denis Ablyazin

Država: Rusija

Datum rođenja:  3. kolovoza 1992. godine

Mjesto rođenja: Penza

Visina i težina:  161 cm, 62 kg

Sprava: parter, karike, preskok

Najveći uspjeh: šestorostruki europski prvak i svjetski prvak na parteru (Nanning 2014.). Osvajač pet olimpijskih medalja na tri različite sprave i u momčadskoj konkurenciji

Zanimljivost:  od malih nogu prepoznata je njegova darovitost za sve sportove. Kao dječak trenirao je hokej na ledu sanjajući kako će jednoga dana postati NHL zvijezda, a okušao se i u biciklizmu te nogometu. Konačno, opredijelio se za gimnastiku kada je osvojio zlatnu medalju na Spartakiadi, sportskom festivalu za mlade koje je tada održano u ruskom gradu Čeljabinsku. Na svojem prvom Svjetskom prvenstvu 2011. godine u Tokiju zauzeo je četvrto mjesto u momčadskoj konkurenciji i peto mjesto na preskoku. U finale preskoka je ušao kao pričuva, u kvalifikacijama je zaradio devetu ocjenu, ali je tada u borbi za medalje zamijenio Rumunja Mariana Dragulescua, koji je morao otkazati nastup zbog ozljede. Zanimljivo, Ablyazin i Dragulescu susresti će se u osječkom Gradskom vrtu.  Prvu veliku medalju osvojio je na Europskom prvenstvu u Moskvi 2013. godine kada je bio zlatni u preskoku. Otada čak je šest puta postajao europski prvak na preskoku, karikama i parteru te u momčadskoj konkurenciji. U Nanningu 2014. godine postao je svjetski prvak na parteru, a u već sada bogatoj riznici od čak 23 medalje, još mu nedostaje zlatna olimpijska medalja.

Foto : Gimnastičko društvo Osijek – Žito

S Olimpijskih igara već ima osvojena tri srebra (preskok u Londonu i Rio de Janeiru te momčadski u Rio de Janeiru) i dvije bronce (2012. godine parter i 2016. godine karike). Veliku riznicu medalja posjeduje njegova obitelj. U rujnu 2016. godine oženio je Kseniu Semyonovu dvostruku svjetsku prvakinju (Stuttgart 2007. na dvovisinskim ručama i Rotterdam 2010. ekipno) s kojom je u siječnju 2017. godine dobio sina Yaroslava

Igor Radivilov

Država: Ukrajina

Datum rođenja:  19. listopad 1992. godine

Mjesto rođenja: Mariupol

Visina i težina:  168 cm, 67 kg

Sprava: preskok i karike

Najveći uspjesi: svjetski prvak u Moskvi 2013 (karike), brončani na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. (preskok)

Zanimljivost:  njegov element na preskoku „Radivilov“, kojeg je predstavio na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru Svjetska gimnastička federacija ga je zabranila zbog opasnosti od ozljeda. Premda je prvi ukrajinski gimnastičar s olimpijskom medaljom nakon SSSR-a danas je ipak malo u sjeni sjajnog višebojca Oleg Verniaeva.

Artem Dolgopyat

Država: Izrael

Datum rođenja:  16. lipanj 1997. godine

Mjesto rođenja: Dnjipro (Ukrajina)

Visina i težina:  164 cm, 59 kg

Sprava: parter i preskok

Najveći uspjeh:  srebro sa Svjetskog prvenstva u Montrealu 2017.

Zanimljivost: s obitelji emigrirao u Izrael kada mu je bilo 12 godina. Otac mu je također bio gimnastičar. Ima čin narednika u Izraelskoj vojsci. Jedan od onih gimnastičara koji tek dolazi.

Alexander Shatilov

Država: Izrael

Datum rođenja:  22. ožujak 1987. godine

Mjesto rođenja: Taškent (Uzbekistan)

Visina: 183 cm, 77 kg

Sprava: parter i preča

Najveći uspjesi: europski prvak na parteru (Moskva 2013.), srebrni s Europskog prvenstva (Berlin 2011), bronce na Svjetskom prvenstvu 2009. (London) i 2011. (Madrid), osvajač pet bronci na europskim prvenstvima)

Zanimljivost: s obitelji emigrirao u Izrael 2002. godine. Jedan od najviših svjetskih gimnastičara i stalni sudionik Svjetskog kupa u Osijeku, koji osim na parteru, na kojem je postigao najveće uspjehe, nastupa često i na preči.

Foto : Gimnastičko društvo Osijek – Žito

Yuri Van Gelder

Država: Nizozemska

Datum rođenja:  20. travnja 1983. godine

Mjesto: Waalwijk

Visina i težina:  161 cm, 63 kg

Sprava: karike

Najveći uspjeh:  europski prvak (Debrecen 2005.) i svjetski prvak (Melbourne 2005.),

Zanimljivost: nakon što je postao svjetski prvak mediji su ga nazvali „Lord of the rings“, međutim njegova karijera izazvala je dosta kontroverzi pa je Van Gelder dobio i status  zločestog dečka svjetske gimnastike. Zbog uzimanja kokaina suspendiran je 2009. godine. Uspješno se vratio nakon odrađivanja suspenzije, međutim i dalje su se uz njega vezivali skandali. Tako je nakon plasmana u finale na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru napustio po noći Olimpijsko selo zbog čega ga je Nizozemski olimpijski odbor automatski suspendirao. Nizozemski mediji tada su mu dali novi nadimak „Lord of the drinks“

Sašo Bertoncelj

Država: Slovenija

Datum rođenja:  16. srpnja 1984. godine

Mjesto rođenja: Kranj

Sprava: konj s hvataljkama

Najveći uspjesi:  treća mjesta na Europskom prvenstvu u Sofiji (2014.) i Birminghamu (2010.), pobjednik Europskih igara (Baku 2015.), četvrti na Svjetskom prvenstvu (Nanning 2014.),

Zanimljivost:  rođen u Kranju, danas živi u Škofji Loki, od početka karijere mu je trener Sebastijan Piletič. U siječnju 2018. Svjetska gimnastička federacije je po njemu dala ime jednom elementu „Bertoncelj“ te je tako postao četvrti slovenski gimnastičar sa svojim elementom.  Bio je sudionik slovenskog MasterChefa. Nije propustio niti jedan od dosadašnjih devet izdanja Svjetskih kupova u Osijeku.

Foto : Gimnastičko društvo Osijek – Žito

Lee Chih Kai

Država: Kineski Tajpeh

Datum rođenja:  3. travnja 1996. godine

Mjesto: Yilan

Visina i težina:  170 cm, 65 kg

Sprava: parter, konj s hvataljkama, preskok, dvovisinske ruče

Najveći uspjeh:  osvajač Univerzijade u Tajpehu 2017.

Zanimljivost: nova nadolazeća zvijezda svjetske gimnastike. Prije 15 godina o njemu je sniman dokumentarni film „Jump boy“ o školskoj gimnastičkoj momčadi u njegovom rodnom mjestu Yilanu, a samo je Lee Chih Kai danas od njih vrhunski gimnastičar koji je sudjelovao na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru

Audrys Nin Reyes

Država: Dominikanska Republika

Datum rođenja:  2. siječnja 1995. godine

Mjesto rođenja: Barahona

Visina i težina:  167 cm, 62 kg

Najveći uspjesi: pobjednik Svjetskih kupova Pariz 2017. (preskok), Osijek 2017. (preskok), Anadia 2015., prvak Južne Amerike na preči i preskoku (Lima 2017.).

Sprave: parter, konj s hvataljkama, preskok, ruče, preča

Zanimljivost: Reyes je bio prvi sportaš koji je potpisao sporazum o dobivanju kuće ili stana kojim Dominikanska Republika osigurava vrhunskim sportašima stambeno pitanje. Dobivenu kuću Reyes je poklonio majci

Dominick Cunningham

Država: Velika Britanija

Datum rođenja:  9. svibnja 1995. godine

Mjesto rođenja: Birmingham

Sprave: parter, preskok

Najveći uspjesi: zlatna medalja na igrama Commonwealtha (Gold Coast 2018.) u momčadskoj konkurenciji (2018.) i bronca u preskoku na Igrama Commonwealtha. Finalist Europskog prvenstva na parteru i preskoku (Cluj 2017.) . Zlato u momčadskoj konkurenciji na Igrama Commonwealtha

Zanimljivost: jedan od članova novog vala britanske gimnastike. Od 2013. godine polaznik je Biskupskog katoličkog fakulteta u Birminghamu, koji je posebno specijaliziran za školovanje sportaša