Pregled 2014., uspješne godine hrvatskih paraolimpijaca

Pregled 2014., uspješne godine hrvatskih paraolimpijaca

Bila je to velika godina. Godina Paraolimpijskih igara i 50. obljetnice osnivanja hrvatskog paraolimpijskog pokreta. Godina niza osvojenih medalja i priznanja

Dino Sokolović/Damir Senčar

Iako je prošla, 2014. je godina koja će se u hrvatskom paraolimpijskom pokretu sigurno pamtiti. Bila je to velika godina. Godina Paraolimpijskih igara i 50. obljetnice osnivanja hrvatskog paraolimpijskog pokreta. Godina niza osvojenih medalja i priznanja. Kraj godine uvijek je prilika za osvrt na ono što je ostvareno u proteklih 12 mjeseci, a u slučaju Hrvatskog paraolimpijskog odbora to je sljedeće:

Siječanj – Održan prvi Paraolimpijski školski dan u Splitsko-dalmatinskoj županiji – Zahvaljujući suradnji Osnovne škole Gripe i Športskog saveza invalida Grada Splita splitski su školarci dobili priliku upoznati sportaše Dinka Obilinovića, Peru Sunaru i Ivana Mikulića. Prvi su put dobili priliku iz prve ruke čuti i vidjeti kako izgledaju paraolimpijski sportovi te kako izgledaju pripreme, rad i natjecanja sportaša s invaliditetom. U okviru projekta Paraolimpijski školski dan dosad je oko 52.000 djece iz više od stotinu osnovnih škola imalo priliku upoznati vrhunske sportaše i sport osoba s invaliditetom.

Veljača – Kovačić ponovno izabran za predsjednika – Ratko Kovačić je jednoglasno dobio podršku za još jedan mandat na čelu Hrvatskog paraolimpijskog odbora, a kao najvažnije ciljeve u narednom razdoblju najavio je: povećanje broja hrvatskih natjecatelja na svim velikim svjetskim natjecanjima, posebice na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru, stvaranje boljih uvjeta za bavljenje sportom osoba s invaliditetom u svim županijama u Hrvatskoj te intenzivan rad na uključivanju mladih.

Ožujak – XI Zimske paraolimpijske igre – najznačajniji sportski događaj u 2014. bile su Zimske paraolimpijske igre u ruskom Sočiju na kojima je Hrvatska imala dva predstavnika – Dinu Sokolovića i Damira Mizdraka. Sokolović je u konkurenciji sjedećih skijaša osvojio 12. mjesto u veleslalomu, a Mizdrak je u slalomu, u konkurenciji slijepih i slabovidnih, s vodičem Lukom Debeljakom bio 11. što je trenutačno najbolji hrvatski plasman u povijesti Zimskih paraolimpijskih igara.

Travanj – Bronca na IPC Svjetskom kupu u streljaštvu – hrvatska streljačka reprezentacija u sastavu Saša Grdović, Mladen Jurada i Vitomir Gavranović osvojila je brončano odličje na IPC Svjetskom kupu koji se održao u Velikoj Britaniji, i na kojemu je nastupilo više od stotinu sportaša iz 23 zemlje.

Svibanj – I sportaši s invaliditetom na Europskim studenskim igrama – Adam Roczek, predsjednik Europske studentske sportske organizacije, i Ratko Kovačić, dopredsjednik Europskog paraolimpijskog odbora, potpisali su sporazum o suradnji između te dvije organizacije kojim se predviđa uključivanje studenata s invaliditetom u plivačka i stolnoteniska natjecanja Europskih studentskih igara koje će se 2016. održati u Zagrebu i Rijeci.

Lipanj – Medalje na prvenstvima u para-taekwondou, atletici i kuglanju – na 5. Svjetskom para-taekwondo prvenstvu za osobe s invaliditetom hrvatski reprezentativci Luka Baković, član TK Galeb, i Ivan Mikulić, član TK Stkwan, osvojili su u svojim kategorijama zlatno i srebrno odličje. To je povijesni rezultat i prva hrvatska zlatna medalja u ovom sportu. Na europskom atletskom prvenstvu za osobe s intelektualnim teškoćama Mikela Ristoski osvojila je zlato s novim svjetskim rekordom u troskoku (11,70 m) i srebro na 100 metara dok je Zoran Talić uz srebro u skoku u dalj postavio i novi svjetski rekord u skoku u vis (207 cm). Petra Deša, Evica Šerfez i Ruža Markešić, članice hrvatske kuglačke reprezentacije, osvojile su zlato na 15. IBSA Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne te još niz medalja u mješovitim parovima i pojedinačnoj konkurenciji.

Srpanj – Bronca u Suhlu, zlato Zürichu – hrvatski strijelac i član zadarskog kluba Sv. Donat Ivica Bratanović osvojio je na IPC svjetskom prvenstvu u streljaštvu za osobe s invaliditetom u njemačkom Suhlu brončano odličje u disciplini R9 zračna puška. Na Allianz Sports igrama u Zürichu, Josip Slivar bio je najbolji u bacanju kugle. Allianz Sports igre prvi su put održane u Berlinu 1990. godine, gdje je sudjelovalo 9 zemalja u 11 disciplina. Ove se godine na igrama natjecalo više od 1000 sportaša u 33 discipline.

Kolovoz – Europska odličja za plivanje i atletiku – In memoriam Ivan Ivančić – Kristijan Vincetić, član plivačkog kluba Dubrava iz Zagreba, bio je najuspješniji hrvatski predstavnik na IPC Europskom prvenstvu u plivanju za osobe s invaliditetom u nizozemskom Eindhovenu. U disciplini 400 metara slobodno osvojio je srebro s vremenom 4:23.14, što je njegov osobni rekord, a na 100 metara leptir bio je brončani. U Eindhovenu se natjecalo 400 plivačica i plivača iz 40 zemalja. Hrvatske boje branili su još Nataša Sobočan, Marija Horvačić, Kristijan Mamić, Matija Grebenić, Dino Sinovčić, Antun Brzak, Tomi Brajša i Ante Rađa. Nastupili su u 27 disciplina, izborili 16 finala i otplivali ukupno 12 osobnih rekorda.

Na Europskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u velškom Swanseu, hrvatski su atletičari osvojili osam odličja – dva zlata, jedno srebro i pet brončanih. Zlatni su bili Mikela Ristoski (Medulin) i Zoran Talić (Agram Zagreb) u skoku u dalj, srebro u bacanju kugle je osvojio Ivan Katanušić (Agram Zagreb), kojem je pripala i bronca u bacanju diska, a brončana odličja osvojili su još Josip Slivar (Bjelovar) i Mladen Tomić (Agram – Zagreb) u bacanju kugle, Marija Iveković Meštrović (Agram Zagreb) u bacanju diska, te Marija Vidaček (Agram Zagreb) u bacanju koplja.

U kolovozu je preminuo i legendarni atletski trener Ivan Ivančić, koji je odgojio generacije hrvatskih bacača, olimpijaca i paraolimpijaca. I sam je bio vrhunski atletičar. Sudjelovao je na Olimpijskim igrama 1972. u Münchenu i 1976. u Montrealu. Stvorio je olimpijsku i svjetsku pobjednicu Sandru Perković, a na Paraolimpijskim igrama 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu bio je trener i bacača kugle Darka Kralja koji je osvojio zlatnu i srebrnu medalju. Ivančićev odlazak veliki je ljudski i atletski gubitak.

Rujan – 50 godina HPO-a i zlatna Sandra Paović – hrvatska paraolimpijska priča započela je davne 1964. godine u Zagrebu kada je 8. rujna utemeljen Savez za sport i rekreaciju invalida Hrvatske. Ova godina protekla je u obilježavanju pola stoljeća djelovanja paraolimpijskog sporta. U povodu obljetnice održan je niz događanja i proslava: u Rijeci je odigrana velika humanitarna utakmica između Vatrenih (generacije `98.) i Legendi riječkog sporta; premijerno je prikazan dokumentarni film „Prvih 50“, redatelja Dejana Aćimovića; predstavljena je i knjiga „Pola stoljeća hrvatskog paraolimpizma“, autora Jurice Gizdića i Denisa Lugarića. Hrvatsku je na ovu svečanu obljetnicu posjetio i Sir Philip Craven, predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora i tom prilikom poručio: “Samo tako nastavite i ulažite u mlade”.

A jedna od trenutačno najvećih zvijezda hrvatskog paraolimpijskog pokreta je Sandra Paović, bivša olimpijka koja se nakon teške prometne nesreće okrenula paraolimpijskom sportu. U 2013. je izborila europski naslov, a 2014. je postala i svjetska prvakinja. To je dosad najveći uspjeh hrvatskog stolnog tenisa osoba s invaliditetom. Njezinom zlato pridružila se i bronca aktualnih europskih prvakinja, para Anđela Mužinić – Helena Dretar Karić. Sjajna najava za Paraolimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine.

Listopad – HPO na novoj lokaciji – u suradnji s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim športskim savezom osoba s invaliditetom, vodstvo Hrvatskog paraolimpijskog odbora od sada djeluje na novoj adresi – Savska cesta 137. U prostorijama na Savici, u kojima je dosad djelovao Paraolimpijski odbor, nastavit će raditi nacionalni savezi sportova za osobe s invaliditetom. Od ukupno 11 nacionalnih saveza, njih osam koristi taj prostor za planiranja, pripreme, koordinacije i provedbe aktivnosti, kao i za komunikaciju sa sportašima i svim drugim zainteresiranima osobama. Brojevi telefona i email kontakti ostaju nepromijenjeni.

Studeni – Prva medalja za karate, Ćavaru „Franjo Bučar“ za životno djelo – Ivana Bilić je na 1. Svjetskom prvenstvu u karateu za osobe s invaliditetom osvojila Hrvatskoj prvo odličje brončanog sjaja. Prvo svjetsko nadmetanje u karateu za osobe s invaliditetom održalo se u okviru 22. Svjetskog prvenstva u karateu u njemačkom Bremenu.

Anto Ćavar, sportaš, trener i sportski djelatnik, u svojoj je bogatoj sportskoj karijeri bio natjecatelj u odbojci, veslanju, kajaku i rukometu. U odbojci je osim natjecateljske imao i trenersku karijeru te je bio sudac i delegat natjecanja savezne razine i član Izvršnoga odbora Hrvatskoga odbojkaškog saveza. Godine 1995. uključio se u rad Hrvatskoga sportskog saveza invalida, a ove je godine dobio najvišu državnu nagrade za sport „Franjo Bučar“ za životno djelo. Jedna od dobitnica godišnjih nagrada bila je i Sandra Paović.

Prosinac – Oproštaj od 2014. uz sjajne rezultate – posljednji mjesec u godini odlučio je biti finalni podsjetnik na napredak i svjetski status hrvatskog sporta i sportaša s invaliditetom. Splićani Luka Baković i Ivan Mikulić iz turske su se Antalije vratili s dvije europske zlatne medalje u para-taekvondou. Dino Sokolović i Damir Mizdrak sjajno su otvorili novu skijašku sezonu, a aktualna svjetska prvakinja Sandra Paović, nominirana je u kategoriji para stolnotenisačica za prestižnu nagradu „ITTF Star Awards 2014“ za posebna dostignuća u stolnom tenisu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.