Heroina današnjeg vremena o jednostavnosti postojanja: "Dok se mogu smijati imam sve...."

Preminula najuspješnija hrvatska paraolimpijka Milka Milinković

Preminula najuspješnija hrvatska paraolimpijka Milka Milinković

Milka Milinković

U nedjelju, 11. lipnja u 23.50 sati u Rijeci je nakon kratke i teške bolesti iznenada preminula najuspješnija hrvatska paraolimpijka Milka Milinković.

Milka Milinković rođena je 7. travnja 1955. godine u Sanskom Mostu. Nakon nezgode s 13 godina ostaje u invalidskim kolicima s dijagnozom paraplegije. Odlazi na rehabilitaciju u bolnicu u Kraljevici. Nakon rehabilitacije se zapošljava u Kraljevičkoj bolnici gdje će dočekati svoju zasluženu mirovinu. Milka je živjela punim plućima. Bila je neuništiva duha. U sportu, smijehu i pozitivnom pogledu na život pronašla je spas, nadu i sreću

Ono što mnogim ljudima bez invaliditeta nije uspijevalo. Milka Milinković bila je hrvatska najtrofejnija paraolimpijka, vlasnica je zlatne, tri srebrene i četiri brončane paraolimpijske medalje. Prošle godine u Rio de Janeiru nastupila je na svojim desetim posljednjim Paraolimpijskim igrama.

Prvi put na paraolimpijskim igrama nastupa 1972. u Heilderbergu. Vlasnica je prve hrvatske medalje iz Barcelone 1992. godine, kada je uzela broncu u koplju. Bila joj je to i posljednja. Najuspješniji rezultat ostvarila je na paraolimpijskim igrama u Seulu 1988. godine gdje je Milka uzela zlato u kugli, pritom postavivši svjetski i paraolimpijski rekord.

Nama ostaje samo uspomena na vječno nasmijanu heroinu koja je govorila: „Nijedna situacija nije toliko teška da se iż nje ne bi moglo izvući nešto lijepo!”

Milka Milinković

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.