Preminuo ponajbolji vaterpolski vratar svijeta i drugi najstariji hrvatski olimpijski odličnik

Preminuo ponajbolji vaterpolski vratar svijeta i drugi najstariji hrvatski olimpijski odličnik

U devedesetoj godini života preminuo je Zdravko Ćiro Kovačić. Hrvatska je izgubila jednog od najboljih vaterpolskih vratara svih vremena...

Ivica Jobo Curtini i Zdravko Ćiro Kovačić/Foto: www.klub-susacana.hr

Legendarni hrvatski vaterpolist i sportski djelatnik rodom iz Šibenika Zdravko Ćiro Kovačić preminuo je noćas u devedesetoj godini života. Hrvatska je tako izgubila drugog najstarijeg olimpijskog odličnika, iza nogometaša Željka Čajkovskoga, od kojega je Ćiro mlađi tek dva mjeseca.

Kovačić je rođen 5. srpnja 1925, ali već iduće godine seli s obitelji u riječki kvart Sušak, zbog čega se oduvijek prvenstveno nazivao – Riječaninom. Vaterpolsku karijeru započeo je 1939. u Victoriji, a dugo je godina bio uspješni vaterpolist Primorja.

Popularni Ćiro vlasnik je dvije olimpijske medalje srebrna sjaja iz Helsinkija (1952) i Melbourna (1956), a bio je jedini živući član generacije koja je 1948. u Londonu nastupila na olimpijskoj smotri. Bio je poznat kao jedan od ponajboljih vaterpolskih čuvara mreže svih vremena, a sudjelovao je i u hrvatskom osvajanju bronce na EP-u u Beču 1950. godine, kao i smotri Starog kontinenta u talijanskom Torinu 1954. godine.

Zdravko Ćiro Kovačić bit će itekako zapamćen i kao uspješan ekonomist (više od dvanaest godina obnašao je funkciju direktora Jugolinije), a bio je i sportski djelatnik u ŠD Primorje. Od 1984. član je Kuće slavnih vodenih sportova u Fort Lauderdaleu, a 1997. godine primio je Državnu nagradu Franjo Bučar za životno djelo.

Komemoracija će se održati u riječkoj Gradskoj vijećnici u petak (3. travnja), a istoga dana održat će se i posljednji ispraćaj na trsatskom groblju (14 sati).

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.