Preminuo prvi Hrvat koji je igrao u minhenskom Bayernu

Preminuo prvi Hrvat koji je igrao u minhenskom Bayernu

Foto: Goal.com

Jučer je na groblju u Biogradu pokopan Ante Vučkov, prvi Hrvat koji je ikada zaigrao za njemačkog nogometnog velikana Bayerna iz Munchena, s kojim je 1967. godine osvojio Kup pobjednika kupova.

79-godišnji Vučkov nikada nije igrao ni za Dinamo, ni za Hajduk, niti za reprezentaciju. Karijeru je započeo u Brčkom, igrao je za Zenicu, Karlovac i Trešnjevku, prije nego je 1965. godine došao u njemački div, koji je te sezone iz druge lige izborio Bundesligu. Došao je kao veliko pojačanje, a iako su u klubu igrale zvijezde, Franz Beckenbauer, Gerd Muller i Sepp Maier, upravo je Ante najviše zarađivao – čak 16 000 njemačkih maraka na mjesec.

”U Hrvatskoj me ne poznaje mnogo ljudi, no cijene me i pamte Nijemci. Često od navijača poštom dobijem svoju fotografiju s povratnicom, a oni samo traže da im se potpišem na poleđini i vratim sliku”, svojedobno je izjavio Vučkov.

U dvije sezone provedene u Bayernu osvojio je dva njemačka Kupa i Kup pobjednika kupova. Zbog teške ozljede u te dvije godine odigrao je samo dvije utakmice. Donosimo Vam intervju, kojeg je Vučkov prije dvije godine dao za Goal:

”Nekad se podrazumijevalo da mi igrači sami organiziramo trčanje i istezanje. Na jednom od prvih treninga izuo sam kopačke i kratko legao na travnjak da se odmorim, a Beckenbauer je dotrčao i viknuo: ”Vučkov, lauf”. Bio sam omiljen među suigračima, a bio sam prijatelj s Gerdom i Franzom. Zapravo, jedini smo Beckenbauer i ja znali kvalitetno loptu štopati na prsa ili nogom, svi ostali su znali samo trčati. Mullera je bilo smiješno gledati onako debeljuškastog, no igrao je jako dobro”.

U Bayernu je Vučkova vodio hrvatski trener Zlatko Čajkovski.

”O Čiku imam samo riječi hvale, bio je zaista izuzetan čovjek i vrhunski trener. Imao sam i menadžera Antu Dujmovića, on me nagovorio da ne odem u Stuttgart kako sam prvotno htio, nego me odveo u Bayern. Ponudio me tadašnjem direktoru Schwanu, a on mi je na stol stavio ugovor koji se ne odbija”, izjavio je.

Iako je igrao za veliki Bayern, nikad nije zaigrao za reprezentaciju. Iako, jednom je dobio priliku no…

”Nisam volio stegu. Odbio sam poziv da branim boje Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Tokiju 1964. godine. Znao sam da bih morao biti u režimu, a ja sam bio pušač, volio piti i zabaviti se. Naravno, u Munchenu sam bio discipliran i pazio na takve stvari”, objasnio je za kraj Vučkov.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.