Prilika se ukazala, otvorio se `vremenski prozor´ i Ivica je krenuo u ekspediciju života

Prilika se ukazala, otvorio se `vremenski prozor´ i Ivica je krenuo u ekspediciju života

Foto: Ivica Kostelić Facebook/ Ekspedicija na Island

S dvojicom prijatelja Ivica Kostelić počeo je najveću izvansportsku avanturu. Sa skijama na nogama (nekad i na leđima) krenuo je na put dug 730 kilometara, s jedne na drugu stranu Islanda. “Dobro da imamo `čavlerice´ jer ne bismo mogli doći ni do starta. Ovo je pustinja. Prije polaska napravio sam testnu turu. Putovanje preko snijega je užitak, posebice ako je podloga kompaktna,ali kada se ruksak podigne na leđa i treba proći kroz labirint lavinih polja, to je deveti krug pakla. Zato se nadam da će biti što više 
snijega”, napisao je Ivica prije 
polaska.

`Premotat ćemo film malo unatrag´ i vidjet odkud je proniknula ideja za ovakav Ivičin podvig.  “Prva ideja mi je pala kada sam prvi put posjetio Island, prije jedno deset godina. Vidio sam to veliko prostranstvo, još uvijek divlje, koje ne sliči ničem drugom na ovom planetu. Kao da zapravo i nije s ovog planeta. Mislio sam već tada da bi to bilo sjajno jednog dana prehodati i naći se usred te divljine. I sve sam ovo vrijeme samo čekao priliku da mi se otvori vremenski prozor kada ću to moći napraviti. Zato sam sada uzeo cijeli travanj slobodan kako bih to ostvario.”

Plan puta  Ivica i njegova ekipa pomno su razradili na način: “Prvih 200 km ćemo imati tri opskrbe i one će biti na mjestima gdje se može doći automobilima, a onda ćemo sljedećih 250 km, to je središnja visoravan gdje nema puteva, morati proći bez opskrbe, i na kraju posljednjih 150-200 km smo opet u blizini civilizacije. Računali smo nekih 730 km po terenu. Neki realan prosječni prijelaz je 25 km dnevno, na skijama.”  Spavanje je u šatorima pod vedrim nebom, no problem bi mogle stvarati česte kiše i jak vjetar koji doseže i više od 100 km na sat. Kako navodi u planu je hodati 10-12 sati, a u prilog ide činjenica što je u travnju na Islandu dan dugačak. Kreću sa sjeveroistoka Islanda, poluotoka malo ispod polarnog kruga, a do cilja moraju prijeći oko 100 potoka i rijeka.

U prvom danu ekspedicije prijeđeno je 32 km u 9  sati, a impresije su: ” Teško je jer ne možeš držati smjer, tu su polja lave, teren je neravan i napraviš puno više kilometara nego što bi htio, ali  znali smo to i to smo očekivali. Tako je kako je”, istaknuo je Kostelić. Na sigurnom i zaklonjenom mjestu ekipa će zasluženo odmoriti, sutra je novi dan, čekaju ih nova uzbuđenja u realizaciji cilja, a  za to treba prije svega energije i dobar san.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.