Primera: Ganea postao tek šesti stranac u povijesti Athletic Bilbaa

Primera: Ganea postao tek šesti stranac u povijesti Athletic Bilbaa

Baski će dovesti pojačanje iz Rumunjske.

Foto: Spherasports.com

Politika Athletic Bilbaa vrlo je jednostavna i zove se Cantera. Naziv je to koji označava da u momčadi ne smiju igrati stranci, odnosno, da svaki igrač mora biti rođen u slavnoj pokrajini Baskiji. Mnogi će reći da je ovo jedini klub koji ne kupuje strane igrače, dok će drugi tvrditi da Baski samo pokazuju svoj šovinizam i diskriminaciju.

Drugi baskijski klub, s druge strane, Real Sociedad, dovodi strance. No, Athletic je najbogatiji baskijski klub, što mu omogućuje kupovinu talentiranih igrača od klubova iz Baskije, kao što su Alaves, Eibar, Osasuna i Real Sociedad. I time dolazimo do najnovijeg transfera ove momčadi.

Za klub će 01. srpnja potpisati Cristian Ganea, Rumunj koji se kao dijete doselio u baskijsku pokrajinu Basauri, a trenutno je član Viitorul Constante. U gradu je završio i školu, što ga je samo potvrdilo kao Baskijca i kao takav smije zaigrati za klub, iako nije Španjolac, odnosno Bask.

On će biti tek šesti stranac koji će zaigrati za Athletic Bilbao, nakon što su to već uradili Fernando Amorebieta (Cantaura, Venezuela), Vicente Biurrun (Sao Paulo, Brazil), Bixente Lizarazu (San Juan de Luz, Francuska), Javier Iturriaga (Ciudad de Mexico, Meksiko) i Aymeric Laporte (Agen, Francuska).

Eto, to je priča o Athleticu, klubu u kojemu igrači igraju srcem. A kada neki igrač odluči napustiti klub, kao što je to napravio Ivan Campo, koji je u periodu od 1998. do 2003. godine igrao za Real Madrid, onda nastaju problemi.

“Znate, ne bih htio pričati o tome, u Bilbau imam rodbine koja također nije ponosna mojim činom“, jednom prilikom je izjavio Campo.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.