Primorje obranilo naslov prvaka Hrvatske

Primorje obranilo naslov prvaka Hrvatske

Riječani su obranili naslov prvaka...

Foto: Lucio Vidotto/VK Primorje

Primorje i Jug došli su do petog, odlučujućeg i završnog čina finalne serije za titulu prvaka Hrvatske. Nakon prva četiri dramatična susreta, odluka je pala pred prepunim gledalištem na Kantridi, gdje su Primorjaši zgazili svoje protivnike i pokazali im da su ipak oni najjača i najmoćnija ekipa u Hrvatskoj.

Nakon silnih polemika, gledateljima je najviše bilo stalo do vaterpolskog užitka i pobjede svojih ljubimaca. Prvi napad za Primorje i odmah se osjeća nervoza u bazenu. Jugaši ‘flotiraju’ na Raduu i Riječani su prisiljeni šutirati izvana, što ide na ruku Marku Bijaču koji odmah skida dvije lopte Garciji i Šetki.

Prvi gol pada tek nakon 5′ a postiže ga Petar Muslim s igračem više nakon dugog ‘vaganja’ cijele dubrovačke obrane. Projektil Sandra Sukna, koji je od prve pucao nakon što je na njemu načinjen prekršaj, s 9 metara daje Primorju prednost od dva gola. Daje i Frano Vićan svoj obol i skida tri teške lopte. A što reći za drugi Suknov gol? Svi očekuju loptu na dva metra gdje Macan ‘ubija’ Radua, ali Sandro pogađa dijagonalu sa 7-8 metara za 3:0. Ovim se rezultatom završava prva četvrtina, ali prerano je za bilo kakvo slavlje iako je atmosfera na tribinama ona prava.

Ne uspjeva Garcia realizirati kontru na početku druge četvrtine (Bijačeva peta obrana), ali zato Petar Muslim postiže svoj drugi gol s igračem više za već visokih 4:0. Nevjerovatna šrauba Niole Janovića sa desetak metara omogućuje Jugu da smanji na -3 nakon 10’23“ dugog posta.

Bez obzira na taj pomalo nesretan gol, obrana Primorja je na visini zadatka. Skida nakon toga Bijač Raduov šut sa dva metra a nakon toga Burić možda malo brzopleto pokušava ‘proturiti’ loptu na dva metra rumunjskom sidrunu, dok s druge strane Bicari pogađa s iste pozicije nakon što se dobro oslobodio svojih čuvara.

Nakon obostranog isključenja Obradovića i Radua, Burić se fantastično ostavlja na dva metra i odmah prisljava Janovića na isključenje, kojega Garcija pretvara u pogodak za 5:2. Nekoliko sekundi prije zvuka sirene, Buljubašiću je dosuđeno isključenje, tako da je jako bitno doplivati do lopte na početku trećeg perioda igre kako bi i anulirali i četvrtu priliu s igračem više.

Suđenje je u prvih 16 minuta prilično korektno. Kriteriji su ujednačeni a Jugu Talijan i Grk ne dozvoljavaju grubu igru na dva metra. Nada je da će takav kriterij suđenja ostati do kraja, jer igrači takvog kalibra i publika kao što je riječka to zaslužuju.

Sukno diže prednost na 6:2 iz peterca kojeg je skrivio Bicari. Opet obostrana greška Raduu i Macanu, nakon čega Asić zarađuje žuti karton, pa onda obostrana i Obradoviću i Muslimu a to najbolje koristi Anđelo Šetka, koji postiže pogodak za 7:2. Ivanković smanjuje na 7:3 s igračem više, što ne polazi za rukom Riječanima u narednom napadu, ali Garcia ispravlja sve i ostiže gol za 8:3 s igračem više u 21. minuti.

Bošković realizira igrača više za 8:4 a nakon toga treće iskljućenje za ‘mesara’ Macana i žuti za Kobešćaka, kojem ne paše takav kriterij suđenja. Razigrani Garcia diže riječku prednost na +5 a i publiku na noge, koja uživa u svakom potezu i nagrađuje Primorjaše burnim i bučnim navijanjem.

Miho Bošković postiže svoj drugi pogodak s igračem više u nešto više od minute i rezultat je 9:5, Krapićev ‘tap in’ s dva metra na asistenciju Garcije opet daje +5 a veličanstveni Frano Vićan ne dozvoljava Jugu da se približi s igračem više, tako da se u zadnju četvrtinu ulazi s velikih pet golova razlike, ali obzirom na slične situacije u bližoj prošlosti. Publika, međutim, već slavi…

Garcia skrivljuje peterac na Janoviću, a isti igrač retvara to u pogodak. Do kraja je 4’37“ a Primorje ima 10:6 i igrača manje (isključen Garcia) ali obrana je fantastično reagirala i Jug nije ni došao u priliku da šutira. Prošla je još jedna minuta i ništa…

Vićan skida još jednu loptu a titula prvaka Hrvatske sve je bliža. Bošković čini prekršaj na Raduu i ostavlja svoje s igračem manje a do kraja 3 minute. Muslim diže opet prednost na +5 s igračem više. Vićan niže obran a publika je već na nogama. Niže ih i Bijač, ali uzalud. Janović se ne da i postiže svoj treći pogodak za 11:7, ali činjenica je da Jug nije niti u jednom trenutku u utakmici, niti blizu rezultatu kakvog su priželjkivali. Nije im ni četvrti Janovićev gol pomogao, za konačnih 11:8 a razlika jemogla biti i puno veća da Riječani disu digli ručnu i počeli slaviti. Standing ovation za te junake! Zasluženo!

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.