Pripreme hrvatskih reprezentativki u sjedećoj odbojci za nadolazeće turnire i europsko prvenstvo

Pripreme hrvatskih reprezentativki u sjedećoj odbojci za nadolazeće turnire i europsko prvenstvo

Hrvatska ženska reprezentacija u sjedećoj odbojci prvi puta je okupljena  u listopadu 2012. godine te je ravnopravna članica Hrvatskog saveza sjedeće odbojke i jedina je višečlana ženska momčad u jednom paraolimpijskom sportu u Hrvatskoj. U kratkom periodu postojanja nastupala je  2013. i 2015. na Europskom prvenstvu.  Na održanom prvenstvu u Elblagu u Poljskoj  naše reprezentativke osvojile  su 9.mjesto, a potom na sljedeće održanom u Podčetrteku u Sloveniji  8. mjesto.

Od 2013. godine natječu se u Hrvatskoj ligi sjedeće odbojke koja postoji od 1996. godine u Hrvatskoj.  U istoj se danas  natječu 12 muških klubova. Osim Europskih prvenstava i nacionalne lige, ženska reprezentacija u sjedećoj odbojci posjećuje i mnoge službene i neslužbene međunarodne turnire. ‘S obzirom da je reprezentacija još uvijek u fazi razvoja, svaki uspjeh smatramo dobitkom’, ističu  iz reprezentacije.  Od početka reprezentaciju trenira stručni odbojkaški trener s međunarodnim referencama.

U studenom 2016. godine Europska federacija za odbojku osoba s invaliditetom (ParaVolley Europe skr. PVE) potvrdila je kandidaturu Hrvatske za domaćinstvo Europskog prvenstva u sjedećoj odbojci u muškoj i ženskoj konkurenciji. Isto će se tako održati u Poreču, od 4. do 12. studenog 2017. i  obje su reprezentacije  direktno plasirane, a potpisnik Ugovora je Hrvatski paraolimpijski odbor.

U  svibnju  nas povodom najavljenog Europskog prvenstva  očekuje i turnir kvalificiranih nacionalnih momčadi  na kojem će se preostale europske nacionalne vrste boriti za preostalih osam mjesta u muškoj konkurenciji te četiri mjesta u ženskoj konkurenciji.

sjedeća odbojka_n

“U svom radu uvijek pozivamo potencijalne kandidatkinje da nam se jave i priključe treniranju, osobe s tjelesnim invaliditetom, pozivamo i bivše odbojkašice koje su se zbog ozljede morale oprostiti od dvoranske odbojke, a žele se dalje nastaviti baviti sportom. Volimo naglasiti da tko god se priključi našem radu uglavnom ostaje s nama, čak i zdravi sportaši kojima također dozvoljavamo natjecanje u ligi te na taj način potičemo i podržavamo integraciju” , ističu iz Hrvatskog saveza sjedeće odbojke.

U sadašnjem ciklusu priprema, hrvatskoj reprezentaciji u sjedećoj odbojci, cilj je odraditi što više sati priprema, na jednom mjestu.  No, zbog toga što su  većinom u radnom odnosu, zajedničke pripreme su razlomili  u svoje vikend etape, trenirajući u međuvremenu u svojim matičnim klubovima  na području cijele Hrvatske.

Ovaj vikend je tako održano prvo okupljanje reprezentacije u ovoj godini potom 28. i 29. siječnja slijedi iduća etapa priprema.  ‘U planu  je odraditi ciklus priprema u veljači u Sloveniji sa ženskom reprezentacijom u sjedećoj odbojci koje su na rang listi bolje plasirane od nas i koje su na posljednjem Europskom prvenstvu osvojile  broncu’, ističu iz reprezentacije te nakraju dodaju: “Iako smo mlada reprezentacija, ne posustajemo u radu, znamo da moramo još puno učiti i nadamo se kako ćemo dobiti još veću podršku od cijele države, odnosno HPO-a. Naš cilj je omasoviti ovaj sport sa ženama i sve više pomlađivati broj sportašica, a s tom bazom početi osvajati sve bolja mjesta na Europskom prvenstvu te u jednom trenutku kvalifikacijama osvojiti ulazak na svjetsko prvenstvo.”

Izbornik hrvatske reprezentacije je Branimir Andrušić, mag.cin., a članice reprezentacije su Andreja Giba (kapetanica), Lana Rosić, Ružica Modrić Pejnović, Zorka Herceg, Vlatka Špoljarić, Anamaria Sabljak, Sanja Soldo, Romana Bulj, Katarina Brajdić, Sanja Mutavdžija, Ivana Pavić (Pred.sjednica HSOO-a i ravnateljica reprezentacija) fizioterapeutkinja Kaja Bagarić.

sj odbojka 3_n

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.