Pripreme košarkaša: Skelin vratio Miru Bilana u reprezentaciju

Pripreme košarkaša: Skelin vratio Miru Bilana u reprezentaciju

Zbog kašnjenja leta prema Zagrebu, Miro Bilan je kasnio na okupljanje u hotelu Panorama.

Miro Bilan/Foto: Gettyimages

U jeku priprema za predstojeće kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. održati u Kini, hrvatska košarkaška reprezentacija okupila se jučer u Zagrebu. U okrnjenom sastavu, još nisu stigli NBA-evci te reprezentativci koji u Euroligi još moraju odraditi kolo. Opcije izbornika Ivice Skelina poprilično su tanke, pa je najzvučnije ime na njegovu popisu od 16 igrača čovjek koji je prije nekoliko mjeseci uzburkao košarkaške poklonike zbog vrlo jasnog „NE” ondašnjem izborniku Aci Petroviću.

Zbog kašnjenja leta prema Zagrebu, Miro Bilan je kasnio na okupljanje u hotelu Panorama. No kad je već zakasnio na ručak, iznio je ukratko svoje mišljenje o iznenadnom otkazu reprezentaciji.

“Malo je nezgodna tema… Nije to bila isključivo moja odluka, pa i sam izbornik je tad rekao da je on meni otkazao, a ne ja njemu, prema čemu se vidi da je bilo obostrano. Ali ne postoji nikakav sukob ni problem između nas, samo je nespretno govoriti o tome”, rekao je 28-godišnji Šibenčanin, koji je ovog ljeta nakon šest godina napustio Cedevitu, u kojoj se razvio u centra europske klase. I upravo je zato preskočio ovogodišnji Eurobasket.

“Tražio sam novi klub, neke su mi opcije otpale… Da su pripreme bile na kraju sezone, sve bi bilo drukčije, a ovako su bila prošla dva mjeseca i nije lako kad tako dugo ne pronađeš klub, a nadao si se da će sve puno ranije biti riješeno. Htio sam doći u reprezentaciju, ali stvorila mi se nervoza, pritisak, shvatio sam da mi se može dogoditi neka ozljeda… Možda sam predugo čekao, ovako je ispalo u zadnji tren”, kaže Bilan, koji je istaknuo koliko su mu glupe bile priče kako je otkazao jer se priprema za novi klub, a novi klub još nije ni imao.

“Ljudski je čuvati se ozljeda. Znaš, prvi put trebam ići u inozemstvo, a postoji mogućnost da se prvog dana pojaviš polomljen. Ne možeš se 100 posto posvetiti reprezentaciji kad te strah za budućnost. Ipak si u klubu cijelu godinu, a u reprezentaciji samo dva mjeseca”, objasnio je Miro, koji je 2016. bio jedan od naših najboljih igrača na Olimpijskim igrama u Riju te prije njih na kvalifikacijskom turniru u Torinu.

“Čvrsto sam odlučio otići iz Cedevite, jednostavno je došlo vrijeme da svatko krene svojim putem. Da sam je opet imao kao rezervnu varijantu, možda bi bilo drukčije…”

Ostatak reprezentacije mu je zamjerio što nije došao, nitko nije želio ni spominjati one igrače koji su se odbili odazvati, a sugrađanin Dario Šarić pokušao ga je nagovoriti da ipak dođe na pripreme.

“Cijelo ljeto smo zajedno trenirali s istim kondicijskim trenerom, a poslije u istoj dvorani, tako da smo se viđali svaki dan. Bio sam mu sugerirao da ću možda otkazati. Pitao me jesam li lud.”

Mnogi smatraju da bi Bilan jako dobro došao Hrvatskoj ovog rujna, barem u onakvoj formi u kakvoj je bio prethodnog ljeta.

“Možda bi bilo bolje, možda lošije, svaka nova figura automatski mijenja situaciju. Nika ne znaš.”

“Kad me izbornik Skelin nazvao, nisam imao pojma tko je jer nisam imao njegov broj, iznenadio me pa sam pitao mogu li razmisliti. Mogao sam ga nazvati za pola sata i reći da stižem, ali bili smo se dogovorili za sutradan.”

I sad je tu, s nacionalnom vrstom u petak kreće u kvalifikacije za SP u potpuno novom formatu, prvo u Amsterdamu protiv Nizozemske, pa u nedjelju u Zagrebu protiv Italije, a u skupini je još Rumunjska.

“Svima je to nova situacija. Razgovarao sam sa svojim trenerom Vincentom Colletom u Strasbourgu, on je dugogodišnji francuski izbornik i također je nezadovoljan. Ima potpuno novu reprezentaciju, pita se kako će sve to ukomponirati. Ljutit je jer su Francuzi dosta oslabljeni, može im se dogoditi da kiksaju i ne odu na SP, a to nije ni FIBA-i u interesu, ali sama je to zakuhala”, kaže Bilan.

Collet je bio jedan od najvećih razloga zašto mu je Strasbourg bio prihvatljiva opcija za nastavak karijere, iako je na početku ljeta očekivao da će završiti u većem klubu.

“Kad su klubovi već počeli okupljati momčadi, kad su mi neke opcije propale, više ni sam nisam bio siguran. Samo sam želio igrati, prvenstva su već bila počela, nije mi bilo lako gledati. Kad se otvorila opcija sa Strasbourgom, izgledala mi je jako dobro, pogotovo zbog trenera koji je dugogodišnji francuski izbornik. Neki su mi govorili da to nije liga za mene, ali dobro mi je, dobro sam se uklopio u momčad, sa mnom je supruga Nevena, a Europski parlament mi je nasuprot dvorane.”, završio je Bilan koji će, vjerujemo opravdati izbornikov potiv i svojim iskustvom doprinijeti kvaliteti pod koševima te povećati mogućnost rotacije na centarskim pozicijama.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.