Prosinečki: “Bojim se rigorozne kazne, a to će biti katastrofa za cijelu zemlju”

Prosinečki: “Bojim se rigorozne kazne, a to će biti katastrofa za cijelu zemlju”

Robert Prosinečki priprema Azerbajdžan za utakmicu protiv Hrvatske te govori o kukastom križu na Poljudu i kazni koju Uefa priprema Savezu i nogometu u Lijepoj našoj...

Robert Prosinečki/Foto: Gettyimages

Otkako je Robert Prosinečki sjeo na klupu reprezentacije Azerbajdžana, u dvije je utakmice selekcija millija osvojila četiri boda, a u domovini je otpočela gotovo instant-euforija i unisono oduševljenje radom i rezultatima hrvatskoga trenera.

Postao je legendarni Žuti prvi u povijesti koji u dvije uzastopne utakmice s Azerbajdžanom nije poražen, a idući će – vjerojatno i najteži ispit – imati protiv Hrvatske u Bakuu. Prvi susret ove dvije reprezentacije u kvalifikacijskom ciklusu za Euro 2016. odigran je u Osijeku, a kockasti su tada slavili s uvjerljivih 6:0.

“Hrvatskoj u Bakuu neće biti lako. Ovo je sad potpuno druga reprezentacija, koja drukčije i diše. Svi smo svjesni da je Hrvatska favorit, ali ponavljam – neće im biti lako”, kazao je Prosinečki za Hinu.

“Živim u Bakuu, s njima. Prošao sam cijelu zemlju, pogledao mnogo utakmica… Nastojim izabrati najbolje i to je jedini cilj. Napravili smo odličnu atmosferu i postigli da ljudi ponovno vjeruju u nogometnu reprezentaciju. Nisu ni sanjali da će kvalifikacije otvoriti s četiri poraza i trebalo je vratiti atmosferu, vjeru, povjerenje i samopouzdanje”, nastavlja.

Otkrio je Prosinečki kako azerbajdžansku ligu kvalitativno smješta na razinu HNL-a, ali s jednom bitnom razlikom – boljom infrastrukturom te dodao: “Bilo bi idealno kad bi uspjeli izboriti plasman na neko veliko natjecanje, odnosno Euro 2020, na kojem će se četiri utakmice igrati upravo na novom stadionu u Bakuu.”

Nezaobilazna je tema bio i posljednji skandal u hrvatskom nogometu – kukasti križ koji je osvanuo na poljudskom travnjaku tijekom ogleda Hrvatske i Italije. “U čitavoj ovoj situaciji, nažalost, najviše trpi nogomet. Grozno je što moramo razmišljati hoćemo li uopće ići na Europsko prvenstvo, hoće li nam oduzeti bodove… Već smo kažnjeni igranjem pred praznim tribinama, što znači da sada kazna mora biti još teža. Bojim se rigoroznih sankcija, a to bi tek bila katastrofa. Ne samo za nogomet, već i cijelu zemlju”, zaključio je.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.