Provedeni treninzi plivanja za osobe s invaliditetom u sklopu Projekta ReSport

Provedeni treninzi plivanja za osobe s invaliditetom u sklopu Projekta ReSport

ReSport čini europsku sportsku mrežu za rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

foto: http://www.ssoi-rijeka.hr

Športski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke deset tjedana za redom provodio je trening plivanja za osobe s invaliditetom u sklopu Projekta ReSport.

Svakoga tjedna trening je uključivao različite elemente i tehnike, pa su tako u desetotjedni treninzi uključivali: elemente treninga osoba s invaliditetom u uvodnom, glavnom i završnom dijelu treninga (swim down), s naglasakom na leđno plivanje u glavnom dijelu, zatim je
provedena adaptacija tehnika leđnog plivanja prema vrsti invaliditeta (down sindrom, cerebralna paraliza, intelektualne teškoće), prsna i kraul tehnika plivanja, leđna tehnika, pomoćne tehnike u plivanju, adaptacija tehnika na okretu prema vrsti invaliditeta, rad na dužini zaveslaja kod osoba slabije tjelesne pokretljivosti, zagrijavanje na suhom sa osobama s invaliditetom prije početka treninga te se radilo na disciplini „mješovito plivanje“ 150 m za niže klase i 200 m za više klase za osobe s invaliditetom.

Nakon deset tjedana provedbe plivanja za osobe s invaliditetom, Športski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke obavio je završno testiranje sa sudionicima koji su prisustvovali ovim sportskim aktivnostima. Ovom evaluacijom tj. testiranjem doći će se do rezultata utjecaja plivanja na učesnike.

U vrijeme desetotjednih treninga plivanja za osobe s invaliditetom održan je također Seminar koji je uključivao edukaciju i demonstraciju plivanja za osobe s invaliditetom. Edukaciji i demonstraciji plivanja za osobe s invaliditetom pod vodstvom prof. kineziologije Jasne Lulić Drenjak i prof. Nives Krošnjar, prisustvovali su studenti Fakulteta zdrastvenih studija u Rijeci, za koje je ovakva vrsta edukacije i demonstracije vrijedan oblik stjecanja znanja i vještina o važnosti sporta za osobe s invaliditetom, te o radu s osobama s invaliditetom.

Projekt ReSport promiče volonterske aktivnosti u sportu, socijalnu uključenost, jednake mogućnosti i podizanje svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti te promovira zdravlje kroz povećanje sudjelovanja i jednak pristup sportu za sve. Cilj projekta je provedba obuke za osobe s invaliditetom u zemljama partnera i to u prirodi, u teretani i uz IT alate. Također, projekt uključuje suradnju s organizacijama djece i mladih kako bi se poticala socijalna
uključenost osoba s invaliditetom te njihove jednake mogućnosti u sportu.

Cilj partnerstva je promicati sudjelovanje ciljnih skupina u području sporta i tjelesne aktivnosti te podržati provedbu načela EU dobrog upravljanja u sportu, podržati europske strategije za socijalnu uključenost i jednake mogućnosti, smjernice EU-a za fizičke aktivnosti kao i druge dokumente u tom području.

Partneri Projekta ReSport su organizacije iz 8 zemalja: Francuske, Italije, Portugala, Irske, Turske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Vodeći partner Projekta je Centar NAPREJ Maribor dok je partner iz Hrvatske Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

ReSport čini europsku sportsku mrežu za rehabilitaciju osoba s invaliditetom. Iznos ukupnog projekta je 488.928,99 €, a projekt je sufinanciran 80% od strane Europske unije preko programa Erasmus+ Sport – Collaborative Partnership, točnije sufinanciran je u iznosu 391.143,19 €, od čega iznos za Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke čini 59.481,00 €.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.