Prva državna tajnica za sport – Janica Kostelić

Prva državna tajnica za sport – Janica Kostelić

Prvi put u samostalnoj Hrvatskoj sport je osnivanjem samostalnog Središnjeg državnog ureda dobio zasebno mjesto u državnoj administraciji, a čast da bude prva hrvatska državna tajnica za sport pripala je četverostrukoj olimpijskoj pobjednici i najuspješnijoj alpskoj skijašici u povijesti zimskih olimpijskih igara.

Vlada RH imenovala je na zatvorenom dijelu sjednice najbolju hrvatsku skijašicu svih vremena Janicu Kostelić prvom državnom tajnicom Središnjeg državnog ureda za šport. Time je, radi odlaska na novu dužnost, razriješena dužnosti pomoćnice ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

Najavu formiranja samostalnog Ureda za sport pri Vladi RH pozdravili su sve glavne sportske udruge od saveza, klubova, sportaša i sportskih dužnosnika koje već godinama nastoje dobiti ili zasebno ministarstvo ili Ured za sport.

 Središnji državni ured za sport osniva se radi održanja kvalitete i unapređenja hrvatskoga sporta, kao i poboljšanja uvjeta za bavljenje sportom i sportskim djelatnostima.Glavna zadaća Ureda bit će donošenje dugoročne strategije razvoja sporta, ulaganje u veći broj malih sportskih objekata, poticanje sporta u službi zdravlja, redefiniranje položaja profesionalnih i amaterskih sportskih klubova, osiguranje primjerenih tehničkih i financijskih uvjeta vrhunskim sportašima te provođenje mjera za suzbijanje nasilja na sportskim terenima.

Izmjenom zakonske regulative Vlada će, kako je najavljeno, ojačati financijsku odgovornost sportskih klubova i saveza te učinkovitije urediti nadzor nad njima.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.