Prvi Europski tjedan sporta u Hrvatskoj

Prvi Europski tjedan sporta u Hrvatskoj

U Hrvatskoj će se održati prvi Europski tjedan sporta...

Foto: commons.wikimedia.org - Ballota

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta najavilo je da će se u Hrvatskoj od 7. do 13. rujna održati prvi Europski tjedan sporta. Riječ je o novoj inicijativi kojom Europska komisija želi potaknuti bavljenje sportom i tjelesnim aktivnostima širom Europe kroz cijelu godinu. Događaj su predstavili ministar Vedran Mornar, njegov pomoćnik Tomislav Paškvalin, koordinatorica projekta Marija Crnković i bivši vaterpolist Dubravko Šimenc.

Mornar je izjavio: “Sport je za društvo važniji nego što se obično misli jer služi za usmjeravanje djece prema pozitivnom životu i uči ih kako se truditi za uspjeh. Također pomaže u pomicanju vlastitih granica. Sport pomaže u očuvanju fizičkom i psihičkog zdravlja, te u prevenciji bolesti koje nastanu kao posljedica tjelesne neaktivnosti, a to je posljednjih godina u porastu u Hrvatskoj i u svijetu. Premalo smo aktivni i svi zajedno se moramo truditi popraviti to.”

Prema rezultatima istraživanja u sustavu Eurobarometer čak 65 posto punoljetnih osoba u Hrvatskoj vježba vrlo rijetko ili nikada, a to je šest posto iznad prosjeka u Europi. Djeca imaju veliki udio u tome budući daje 92 posto djevojaka mlađih od 15 godina nedovoljno aktivno.

Paškvalin misli: “Sport je najbolji način života. Samo malim promjenama u rutini možemo znatno popraviti zdravlje. Svima savjetujem da budu što aktivniji i da u rujnu budu s nama na Bundeku.”

U subotu 12. rujna će na Bundeku cijelog dana biti sportske aktivnosti za građane, a u 19 sati na Europskom trgu je finale projekta pokreni se.

Čanković misli: “Pozivamo građane na Bundek 12. rujna. Ondje će biti mnogo sportskih i zabavnih radionica u kojima se svatko može okušati u sportskim aktivnostima i saznati sve što ga zanima. Također pozivamo predstavnike svih sportskih saveza i klubova da u toku cijelog tjedna, ali i mjesecu, daju doprinos ovoj inicijativi jer je jedan od ciljeva da se poruke Europskog tjedna sporta šire kroz cijelu godinu. Sve su informacije dostupne na Facebook stranici Europskog tjedna sporta, a za nekoliko će dana biti aktivna i web stranica.”

Ambasador projekta Dubravko Šimenc je izjavio: “Pozivam sve da se uključe jer akcija promovira zdravlje i zdrav život. Sport je sinonim za zdravlje i život. Živimo u predivnoj zemlji i moramo iskoristiti prirodu koju imamo na raspolaganju. Ja sam bio profesionalac, a sve to slijedilo je nakon dječje zabave u prirodi i na sportskim terenima. Zbog djece i odraslih moramo dati potporu projektu. Svi trebaju biti aktivni, ja se i danas bavim sportom.”

Događaj je za sve građane bez obzira na dob i kondiciju. Plan je okupiti pojedince i organizacije.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.