Prvi put pred javnosti: Željko Babić otkrio kako će igrati ‘nova’ Hrvatska!

Prvi put pred javnosti: Željko Babić otkrio kako će igrati ‘nova’ Hrvatska!

Željko Babić poveo je rukometaše na pripreme prije dvostruke utakmice s Norveškom, a konačno smo saznali i koje će promjene uvesti u odnosu na mandat Slavka Goluže...

Željko Babić/Foto: www.rukometnitrener.com

Novi hrvatski izbornik Željko Babić napokon se uživo obratio javnosti, nakon što je do sada – zauzet obvezama u klubu – uglavnom komunicirao putem mobitela ili elektroničke pošte.

Nasljednik Slavka Goluže već je najavio promjene i povratak nekih igrača koji ranije nisu pozivani pod nacionalni stijeg – radi se, primjerice, o članu zlatne momčadi iz Atene Dragi Vukoviću, kao i Marinu Mariću, a vrlo vjerojatno ćemo ponovno na terenu gledati i Renata Sulića. Norvešku je otkazao ‘iz obiteljskih razloga’, no trebao bi se naći na širem popisu kandidata u idućim ispitima.

Babić je održao s reprezentativcima prvi trening nakon okupljanja: “Imam tešku ulogu, osjećam veliku odgovornost i obavezu. Jedini mi je cilj unaprijediti hrvatski rukomet, a kao izbornik ću nastojati uspostaviti koncept koji će nam donijeti prednost u odnosu na protivnike. Ne mogu, ipak, kazati kada ćemo se to točno vratiti u svjetski vrh”, rekao je.

Mnogi su stručnjaci i ‘stručnjaci’ nevoljko kimali glavom nakon što je upravo njegovo ime obznanjeno kao ime novog hrvatskog trenera. No, javili su se i oni nešto bolji poznavatelji iskusnog stručnjaka, koji su u pravi plan gurnuli njegovu izrazitu samokritičnost i toliko potrebnu dozu skromnosti za ove naše prilike.

“Momčad za svjetski vrh stvara se godinama. Bio bih neozbiljan trener da najavljujem takvo što ili prognoziram – ta ne radi se o vremenskoj prognozi. Možda je za ovako odgovornu funkciju bilo i boljih trenera, no šansu sam dobio ja pa ću dati sve od sebe da ju opravdam i na kraju ni za čim ne žalim”, istaknuo je, potvrdivši i najave kako uz rad u reprezentaciji neće nastaviti i trenerski posao u Meškovu. “U životu me ne zanimaju ugovori i novac, samo uspjesi.”

Novinare je zanimalo i zašto se toliko dugo nije obraćao javnosti. “Klub je od mene tražio da ne govorim, po tom su pitanju poprilično konzervativni. Znam da je javnost bila malo zakinuta, no od sada to više neće biti tako”, obećao je Babić.

Neminovno je bilo i osvrtanje u prošlost, odnosno na rad bivšeg izbornika. “Bio sam suradnik Goluži, koji je napravio puno dobrih stvari. Da je protiv Poljske bilo malo više sreće, vjerujem kako sada ne bih ovdje sjedio. Teško je biti trener, kao i svi, i ja sam gubio mnogo utakmica, a neke stvari u životu, usto, ne možete kontrolirati.”

Posljednjih je godina hrvatski rukomet od lepršavosti skrenuo ka koncetriranju na obranu. Što će po tom pitanju učiniti Babić? “Osobno smatram kako se moramo više posvetiti napadu, jer upravo je to naš glavni resurs. Imamo tri pivota – želimo povećati napadačku igru na liniji. To je budućnost, produženje napada, povećanje intenziteta, za gol, za sedmerac.”

Bit će u momčadi i dosta kadrovskih promjena. Babić obrazlaže: “Imamo najboljeg na svijetu, Duvnjaka, koji u Kielu u posljednje vrijeme igra lijevog vanjskog pa će mu ista uloga pripasti i u reprezentaciji. Vuković može biti kreativan na srednjem, može igrati i četvorku u obrani 6-0 te na taj način nećemo morati puno mijenjati i automatski ćemo ubrzati igru”, nabraja.

“Dva su pravca djelovanja – razmišljanje o Europskom prvenstvu kod kuće 2018, zbog čega mislimo i o mladima, a drugi je koncept koji se sam stvara. U tom smislu nam također treba svježa krv kako bi se nešto pokrenulo. Zato su tu momci koji su u reprezentaciji prvi put – Vuković, Kovačević… U taktičkom smislu, pokušali smo odabrati najbolje igrače za moj novi koncept. Posla je puno, a do 2018. će biti još promjena – bio izbornik ja ili netko drugi”, upozorava.

Prvu utakmicu Babić će voditi u Stavangeru protiv Norveške (29. travnja). “Do sada smo teško mogli napraviti nešto više, no s nekim smo promjenama krenuli. Tražit ću agresivnost u obrani 6-0, mnogo trčanja i bržu igru. Glavna snaga Norveške je što puno trče i brzo završavaju napade, a kružni Myrhol dobiva oko 25 posto lopti. Treba ga zatvoriti u svakom četvrtom napadu, ali vidjet ćemo kakvi su igrači. Moguće je da će biti puno rotacija”, najavio je.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.