Prvi put u 166 godina America’s Cup seli u Jadransko more!?

Prvi put u 166 godina America’s Cup seli u Jadransko more!?

Najpoznatija i najcjenjenija jedriličarska regata trebala bi krenuti iz novozelandskog Aucklanda iako ugovor još uvijek nije potpisan.

Foto: Twitter

America’s Cup 2021. godine biti će održan u Aucklandu ili Italiji, kazao je Grant Dalton, prvi čovjek ekipe Emirates Team New Zealanda, koja je ove godine pobijedila na jednoj od najpoznatijih i najcjenjenijih jedriličarskih regata.

Dalton je poručio kako će se 36. izdanje Americas’s Cupa održati u Aucklandu, međutim ukoliko najveći grad Novog Zelanda ne ispuni sve zahtjeve, regata će se preseliti u Italiji.

“Ukoliko se u Aucklandu ne izgradi potrebna infrastruktura utrka seli u Italiju,” bio je jasan Dalton dodavši kako još uvijek nije potpisan nikakav ugovor.

“Moj plan je utrku održati 2021. godine, međutim u ovom trenutku Auckland nije spreman za tako nešto,” dodao je.

Ekipa novozelandskog Emirates Team New Zealanda predvođena skiperom Peterom Burlingom pobijedila je u vodama ispred grada Hamiltona na Bermudima branitelja naslova američki Oracle sa 7-1.

Bio je to treći naslov za Novi Zeland na America’s Cupu, a prva dva donijela im je posada Black Magica sa skiperom Russellom Couttsom 1995. i 2000. godine.

Osim Novog Zelanda, u 166-godišnjoj povijesti America’s Cupa samo su još tri nacije osvajale naslov – Amerikancima je to uspjelo čak 30 puta, dvije pobjede imaju Švicarci, a jednom su pobjednici bili Australci.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.