RAI emitirala susret Juventus-Torino bez komentatora u znak prosvjeda protiv komercijalizacije SP-a u Rusiji

RAI emitirala susret Juventus-Torino bez komentatora u znak prosvjeda protiv komercijalizacije SP-a u Rusiji

Privatne tv kuće preuzele su većinu nogometnih sadržaja.

Foto: Business-humanrights.org

Talijanska državna televizija RAI prenosila je zadnji susret četvrtfinala talijanskog nogometnog kupa između Juventusa i Torina bez tv komentatora u znak prosvjeda, zato što RAI po prvi puta u povijesti neće prenositi Svjetsko prvenstvo u nogometu. Naime, ekskluzivna prava prijenosa utakmica Svjetskog prvenstva u Rusiji kupila je privatna tv kuća Mediaset.

Mediaset je najveća privatna televizija postaja u Italiji, koju je još 1987. osnovao kontroverzni bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi. Mediaset je zakupila prava na prijenos 64 utakmice za 93 milijuna dolara. RAI nema prava ni prenositi utakmice Serie A jer su prava podijelili Mediaset i Sky.

Novinari i zaposlenici RAI-a poslali su poruku javnosti: “Smatramo neprihvatljivim da je sport sada privilegij za one koji si mogu priuštiti pretplatu na pay-tv. Želimo sport za svakoga i za sve… Ispričavamo se zbog neugodnosti, međutim, ovo je neophodan prosvjed. Građani koji plaćaju tv pristojbu imaju pravo besplatno gledati najvažnije sportske događaje”.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.