RAI emitirala susret Juventus-Torino bez komentatora u znak prosvjeda protiv komercijalizacije SP-a u Rusiji

RAI emitirala susret Juventus-Torino bez komentatora u znak prosvjeda protiv komercijalizacije SP-a u Rusiji

Privatne tv kuće preuzele su većinu nogometnih sadržaja.

Foto: Business-humanrights.org

Talijanska državna televizija RAI prenosila je zadnji susret četvrtfinala talijanskog nogometnog kupa između Juventusa i Torina bez tv komentatora u znak prosvjeda, zato što RAI po prvi puta u povijesti neće prenositi Svjetsko prvenstvo u nogometu. Naime, ekskluzivna prava prijenosa utakmica Svjetskog prvenstva u Rusiji kupila je privatna tv kuća Mediaset.

Mediaset je najveća privatna televizija postaja u Italiji, koju je još 1987. osnovao kontroverzni bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi. Mediaset je zakupila prava na prijenos 64 utakmice za 93 milijuna dolara. RAI nema prava ni prenositi utakmice Serie A jer su prava podijelili Mediaset i Sky.

Novinari i zaposlenici RAI-a poslali su poruku javnosti: “Smatramo neprihvatljivim da je sport sada privilegij za one koji si mogu priuštiti pretplatu na pay-tv. Želimo sport za svakoga i za sve… Ispričavamo se zbog neugodnosti, međutim, ovo je neophodan prosvjed. Građani koji plaćaju tv pristojbu imaju pravo besplatno gledati najvažnije sportske događaje”.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.