Reakcije medija: Gdje su nestali Hrvati? Niko Kovač nije iskoristio meksičke slabe točke, a njegova je taktika bila promašena

Reakcije medija: Gdje su nestali Hrvati? Niko Kovač nije iskoristio meksičke slabe točke, a njegova je taktika bila promašena

Meksički izvjestitelji pišu da je njihova reprezentacija nadvladala negativne faktore, odnosno loše suđenje Uzbekistanca Irmatova

Razočarani Mario Mandžukić i Vedran Ćorluka/Getty Images

Meksičkim igračima definitivno se nisu tresla koljena, kako je uoči utakmice najavio hrvatski izbornik Niko Kovač. Svjetski mediji dan nakon ispadanja Hrvatske sa Svjetskog prvenstva pišu da je odnos snaga bio dijametralno suprotan: hrvatski nogometaši ničime nisu pokazali da čeznu za pobjedom i drugim krugom.

– Hrvatska se dobro branila do trenutka kada je Meksiko zabio prvi gol, ali nije generirala napadački momentum koji joj je trebao za proboj u osminu finala. Mandžukićeva prisutnost nije se osjetila pa je vratar Ochoa ostao bez velikih kušnji – piše britanski Guardian.

New York Times piše da je presudila kolektivna klasa i meksička obrana koja je bila „blizu savršenstva“. Oni su podsjetili na Kovačevu izjavu o uplašenom Meksiku, primjećujući da je jedini koji se tresao bio Andrés Guardado, i to kad je slavio postizanje drugog pogotka.

Nije pomogao ni sudac

Meksički mediji pišu o „vrhunskoj demonstraciji moći“ i dodaju da put Herrerine momčadi ovdje sigurno ne završava. Sljedeći su izazov Nizozemci.

Ocjene hrvatskim igračima

Marca: Pletikosa 4,5, Ćorluka 5,5 Srna 6, Lovren 5, Vrsaljko 4, Pranjić 5, Modrić 5,5, Perišić 6, Rakitić 6, Olić 4,5, Mandžukić 5. Zamjene: Kovačić 5, Rebić 3.

Goal.com: Pletikosa 5, Srna 5, Ćorluka 4, Lovren 4, Vrsaljko 5, Pranjić 5, Modrić 5, Perišić 7, Rakitić 6, Olić 4, Mandžukić 4. Zamjene: Kovačić 4, Jelavić 5, Rebić 3.

Evening Standard: Pletikosa 5, Srna 6, Ćorluka 5, Lovren 5, Vrsaljko 5, Pranjić 5, Modrić 5, Perišić 6, Rakitić 5, Olić 5, Mandžukić 5. Zamjene: Kovačić 5, Jelavić 5, Rebić 4.

– Niko Kovač je ponavljao da ima protuotrov za ‘el tri’, ali njegove su nade ubile zamjene koje je napravio u drugom poluvremenu. Nije iskoristio tradicionalnu meksičku slabost, a to je hendikep visine – primjećuju u Diario de Méxicu.

Crónica ističe da Hrvatskoj nije pomogla ni naklonost uzbekistanskog suca Ravšana Irmatova koji je propustio svirati jedanaesterac nakon Srninog igranja s obje ruke.

– Hrvatima se od početka dopuštala gruba igra, što je privremeno zaustavljeno žutim kartonom Rakitiću. Herrerinom timu je trebalo cijelo prvo poluvrijeme da se prilagode, ali taman prije odlaska na odmor počeli su pokazivati potencijal da će ići na pobjedu. Hrvatskoj u prvih 45 minuta ništa nije značio posjed od 57 posto. Čim je Marquez pogodio za 1:0, dobili smo potrebni okidač da dokrajčimo nezainteresirane Europljane – piše izvjestitelj Crónice Edgar Valero Berrospe.

La Prensa je dominaciju nad Hrvatima nazvala nemilosrdnom, napominjući da je nogomet prevladao nad negativnim okolnostima, odnosno lošim suđenjem.

– Podsjetili smo da za uspjeh katkad morate pobijediti čak i najgoreg neprijatelja. A to je protiv Hrvatske bio čovjek sa zviždaljkom. Fifu brinu povici naših navijača s tribina, a ne primjećuju koliko je Meksiko bio pokraden na travnjaku. Na svu sreću, ‘el tri’ se pobrinuo da se na terenu postigne ravnoteža – pišu.

La Jornada izvještava da su se Hrvati u početku pokazali „ludo odvažnima“ i pokušali kontrolirati zbivanja na terenu, ali „nisu zastrašili Meksiko“.

Bez kreacije i fizičke snage

Marca kao glavni razlog poraza Hrvatske navodi činjenicu da njezini vezni igrači nisu uspjeli stvarati šanse za gol, dok je većina pokušaja stigla izvana i nije ugrožavala Ochou.

Prema mišljenju Gazzette dello Sport, Kovač je previše eksperimentirao s taktikom (promjena 4-2-3-1 u 4-3-3) i nije iskoristio višak kvalitete.

– Odrekao se dodatnog razigravača, jer su na klupi bili i Sammir i Kovačić, te umjesto njega ubacio još jednog vanjskog igrača, budući da su startali Pranjić i Vrsaljko. Kada je pak Kovačić ušao u igru, Hrvatska je izgledala još više zbunjeno. Igrač Intera propustio je još jednu šansu da se dokaže – smatra Gazzettin Ivan Palumbo.

Francuski L’Equipe piše da su se Hrvati predstavili u vrlo slabom izdanju: bili su „fizički otupljeni“, a u kreaciji „nisu postojali“.

– Loš izbor taktike? Nervoza? Mnogo je razloga koji bi mogli objasniti razočaravajuće izdanje. Gdje su bili Hrvati? Izgubili su se i tako postali još jedna europska momčad koja je ispala u skupini – zaključuju u L’Equipeu.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.