Real najuspješniji klub europskih kupova, Dinamo na 74. mjestu

Real najuspješniji klub europskih kupova, Dinamo na 74. mjestu

L'Equipe je objavio popis 100 najboljih klubova u europskim kupovima...

Fran Brodić/Foto: Gettyimages

Ugledni francuski sportski dnevnik L’Equipe objavio je popis 100 najuspješnijih klubova u europskim natjecanjima od njihovih prvih izdanja 1955. godine, a u tom su izboru svoje mjesto pronašla i dva hrvatska kluba.

Vodeću je poziciju zauzeo deseterostruki prvak Europe Real Madrid (ujedno i prvi pobjednik elitnog klupskog nogometnog natjecanja) s ukupno 14 trofeja, dok je odmah iza njega aktualni pobjednik Barcelona s 15 europskih trofeja, ali i ‘samo’ pet kanti Lige prvaka.

L’Equipe je zasebno bodovao svaku pobjedu, poraz i remi te osvojeni naslov, a u takvom je poretku treće mjesto zauzeo njemački Bayern. Bavarci su u žetvu trofeja krenuli 1966. s Kupom pobjednikom kupova, a potom osvojili tri Lige prvaka i ukupno osam europskih titula. U najboljih deset još su Milan, Juventus, Manchester United, Benfica, Liverpool, Inter i Ajax.

Hrvatske perjanice u 100 najboljih jesu pak Dinamo i Hajduk. Modri su, uvelike zahvaljujući osvojenom Kupu velesajamskih gradova 1967. i finalu četiri godine ranije zauzeli 74. poziciju, dok je Hajduk 78. s četvrtfinalima Lige prvaka 1976, 1980. i 1995, polufinalom Kupa UEFA 1984. i polufinalnom Kupa pobjednika kupova 1973. godine.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.