Real rekorder, ukupno se 22 kluba okitilo naslovom prvaka Europe

Real rekorder, ukupno se 22 kluba okitilo naslovom prvaka Europe

Foto: Reddit

Velški Cardiff je poprište finala Lige prvaka u kojem se sastaju Real Madrid i Juventus. Španjolski velikan je ujedno i rekorder natjecanja, budući da u svojim vitrinama ima čak 11 naslova prvaka Europe, dok bi Juventus eventualnom pobjedom došao do trećeg naslova.

Pritom je madridski klub slavio u prvih pet izdanja tadašnjeg Kupa prvaka, da bi potom naslove osvajao još i 1966., 1998., 2000., 2002., 2014. i 2016. Također Real ima priliku po prvi puta od kada postoji format Lige prvaka natjecanje osvojiti u uzastopnim godinama.

Posljednji klub kojem je takvo što uspjelo je bio Milan Arriga Sacchija, koji je Europu pokorio 1989. i 1990. godine. Uz navedeno, Milan je i drugi najtrofejniji klub u natjecanju s 7 trofeja, dok potom slijede Barcelona, Bayern i Liverpool s 5 naslova prvaka Europe. Ajax je naslove osvajao četiri puta, a Manchester United i Inter po tri puta. Ukupno je 22 kluba osvajalo ovo prestižno natjecanje, od čega ih je čak 10 natjecanje osvojilo jednom. Među njima se svakako ističu uspjesi klubova nama bliske istočne Europe, koji se vežu uz rumunjskog predstavnika Steaua 1986. godine i Crvenu Zvezdu koja se 1991. godine okitila naslovom prvaka Europe.

Svi pobjednici Kupa prvaka i Lige prvaka (ukupno):

11 – Real Madrid

7 – Milan

5 – Barcelona, Bayern, Liverpool

4 – Ajax

3 – Inter, Manchester United

2 – Juventus, Benfica, Porto, Nottingham Forest

1 – Aston Villa, Borussia Dortmund, Celtic, Chelsea, Crvena Zvezda, Feyenoord, HSV, Steaua, Marseille, PSV

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.