Regata Europskog kupa -Trofej princeze Sofije

Regata Europskog kupa -Trofej princeze Sofije

Foto: Ivo Jaić/HJS

Regata Europskog kupa u Palma de Mallorci, neizostavna je destinacija svake jedriličarske sezone i privlači brojne jedriličare. Ovu godinu Trofej Princeze Sofije ima dodatnu vrijednost jer je zadnje kvalifikacijsko natjecanje za nastup na OI RIO 2016 za europske jedriličare u svim olimpijskim disciplinama.

Nas posebno zanimaju kvalifikacije u klasi RS:X za muškarce u kojem će nastupiti Luka Mratović i Mihovil Fantela i kvalifikacije u klasi 49er FX za žene, nastup posade Enia Ninčević , Marina Dujmović. U olimpijskoj dasci RS:X-u pravo nastupa na OI Rio stječe 36 jedriličara daskaša.

Na SP 2014. i SP 2015. kvalificiralo se 24 jedriličara, domaćin je 25. i ostalih 11 mjesta dijeli se po 2 mjesta na kontinentalnim kvalifikacijama i 1 mjesto za Oceaniju. Dakle, još 2 mjesta za RIO čekaju u Palmi za europske jedriličare u RS:X-u. Uz Luku i Mihovila pratit ćemo kako jedre daskaši iz Bjelorusije, Turske, Švedske i Češke koji će također pokušati dojedriti do norme za Rio.

U ženskom 49er FX, Enia i Marina pokušat će dohvatiti preostalo jedno mjesto u ovoj klasi za Rio.

U klasi Finn postoji mogućnost nastavka hrvatskih kvalifikacija za Nenada Bugarina i Josipa Olujića ukoliko uspiju ostvariti normu na Palmi i dohvatiti to jedno preostalo mjesto u klasi Finn. Tada bi stekli pravo zajedno sa Ivanom Kljakovićem Gašpićem i Milanom Vujasinovićem, koji su ranije osigurali međunarodnu normu i plasirali Hrvatsku na Olimpijske igre, da se na SP u talijanskoj Gaeti natječu za mjesto u Riu.

Pet dana jedrenja (od 28.03. do 1.04.) i 10 regata predviđeno je za većinu klasa, a 15 jedrenja u pet dana za muški i ženski 49er i dvotrupce. Finalno i posljednje jedrenje za medalju (medal race) za sve klase, na rasporedu je u subotu 2. travnja. Prema prijavama očekuje se rekordan broj jedriličara.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.