SJAJNIH 14 GODINA MEĐU VATRENIMA

REKORDER, KAPETAN, IKONA – jedan, jedini Darijo Srna!

REKORDER, KAPETAN, IKONA – jedan, jedini Darijo Srna!

Darijo Srna u reprezentativnu mirovinu odlazi kao rekorder po broju nastupa za Hrvatsku, jedan od najboljih strijelaca i ponosni, dugogodišnji vlasnik kapetanske vrpce Vatrenih.

Foto: Darijo Srna/ HNS

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Darijo Srna objavio je kako se povlači iz nacionalne selekcije, s 34 godine na leđima, nakon ukupno 134 nastupa za Vatrene, od čega 68 u ulozi vođe na terenu i izvan njega.

Srna je rođen 1. svibnja 1982. u Metkoviću, a preko GOŠK Gabele i Neretve stigao je 1999. godine do splitskog Hajduka, s kojim je na desnoj strani terena osvajao domaće titule, prvenstvo i dva Hrvatska kupa, nagradu Hajdučko srce, da bi 2003. godine zajedno s vratarem Stipom Pletikosom otišao u Ukrajinu, u redove Šahtara iz Donecka.

Unatoč prilikama za transfer u još veće klubove, Srna je ostao vjeran Šahtaru sve do današnjeg dana te se i u Donecku ‘zacementirao’ u prvoj postavi, prometnuo u vođu i stekao status kapetana, klupske ikone. Sa Šahtarom je osvojio osam naslova prvaka Ukrajine, šest domaćih kupova, sedam superkupova te europsku titulu – Kup Uefe 2009. godine.

Proglašavan je najboljim igračem ukrajinske lige, uvrštavan u idealne momčadi Lige prvaka i Europske lige, a bilježio je i brojne asistencije. Uz trofeje i priznanja, osvojio je i srca navijača, kako zalaganjem na terenu, tako i humanitarnim radom, posebno u korist ukrajinske djece, a angažman je dodatno pojačao po početku nedavnih sukoba u Ukrajini.

Reprezentativnu je karijeru započeo u studenome 2002. godine, u gostima kod Rumunjske u Temišvaru (1:0), a Hrvatsku je kao kapetan prvi puta poveo također u gostima kod Rumunjske (2:1), no u Bukureštu u veljači 2009. godine, po oproštaju Nike Kovača.

Već u ožujku 2003. godine postigao je svoj premijerni pogodak za Hrvatsku, u kvalifikacijskoj pobjedi nad Belgijom 4:0, na putu prema Europskom prvenstvu u Portugalu, a svakako vrijedi istaknuti kako Vatreni nikada nisu izgubili utakmicu kada se Srna upisao na listu strijelaca.

Učinio je to ukupno 22 puta – ispred njega samo su napadači Šuker, Eduardo i Mandžukić – a posebno se pamte njegovi golovi za pobjede nad Švedskom u kvalifikacijama za SP 2006., potom Australiji na tom natjecanju, zatim u pobjedi nad Njemačkom u Klagenfurtu (2008.), za potvrdu plasmana na SP 2014. protiv Islanda, kao i “dvostruki program” protiv Bugarske (2004.) te Bosne i Hercegovine (2007.). U veljači 2013. godine proslavio je jubilarni 100. nastup za Hrvatsku golom Južnoj Koreji u Londonu.

Hrvatsku je predstavljao na ukupno šest velikih natjecanja – europskim smotrama 2004., 2008., 2012. i 2016. godine, te svjetskim smotrama najboljih 2006. i 2014. godine.

Na vječnoj ljestvici nastupa za Hrvatsku Srna sa svoja rekordna 134 susreta vodi ispred Pletikose, Šimunića, Olića i Šimića, članova “kluba 100”, a kao posljednja će mu utakmica ostati upisana ona u Lensu, protiv Portugala u osmini finala Europskog prvenstva 2016. godine u Francuskoj.

Upravo je na tom turniru Srna još jednom dokazao s koliko žara, želje i predanosti brani hrvatske boje, s obzirom da je nakon prvog dvoboja s Turcima u Parizu saznao za smrt svog oca te se u teškim obiteljskim trenucima vratio sa sprovoda natrag u Francusku i pun emocija nastavio voditi svoje suigrače na velikoj pozornici.

“Velika mi je čast postati kapetanom Hrvatske, no bit će teško nadomjestiti Niku Kovača”, poručio je Srna uoči svog kapetanskog debija, a sedam i pol godina kasnije – bit će teško nadomjestiti Darija Srnu.

Hvala na svemu kapetane!

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.