Reli: Hrvatska od 2019. godine dobiva WRC utrku

Reli: Hrvatska od 2019. godine dobiva WRC utrku

Ovogodišnji Croatia Rally biti će pretposljednji u sklopu FIA europskog rallyja.

Šebalj_Golub foto: www.facebook.com/rallyporec

Ukupno 65 posada prošlo je verifikaciju i tehnički pregled te će se naći na startu 44. Croatia rallya koji će se u petak i subotu voziti uskim i skliskim cestama istarskog poluotoka.

Ovogodišnje izdanje najstarijeg i najpoznatijeg hrvatskog rallyja sastoji se od deset brzinskih ispita na pet različitih staza dužine od 155 kilometara. Natjecanje je i ove godine dio FIA Europskog rally trofeja (ERT) i FIA prvenstva Centralno europske zone (CEZ), a boduje se i za nacionalna Prvenstva Hrvatske i Slovenije.

Croatia rally već je ove godine bio ozbiljan kandidat za ulazak u kalendar Svjetskog prvenstva, a zbog nepovoljnog termina koji mu je ponuđen u srpnju 2018. godine njegov dolazak u elitnu seriju WRC utrka prolongiran je za 2019. Predsjednik Organizacijskog odbora Daniel Šaškin kaže da su svi preduvjeti za to ostvareni.

“Imamo više od usmene garancije, imamo pismo namjere WRC promotora i FIA-e i imamo ugovor na stolu. Na rallyu Monte Carlo u siječnju iduće godine vjerojatno ćemo doznati termine za Croatia rally 2018. koji bi trebao imati status WRC kandidata i Croatia rally 2019. koji bi trebao biti u WRC kalendaru. Ovogodišnji brzinci su izuzetno zahtjevni, naš asfalt je poznat kao jedan od najskliskijih u svijetu. Stoga će biti jako zabavno i pozivam sve da dođu pogledati najveći oktanski spektakl u Hrvatskoj.”

Prošlogodišnji pobjednik Vlastimil Majerčak veliku je borbu vodio s Jurajem Šebaljem kojeg je tehnički kvar stajao plasmana.

“Imao sam problema poput Šebalja, dva put smo izletjeli sa staze i teško je izabrati gume jer je asfalt sklizat i gladak, a temperatura je visoka. Istra je lijepo mjesto za održavanje rallya, ljudi su srdačni, organizacija je dobra i jako mi je drago biti ovdje. Sviđaju mi se brzinski ispiti koji su vrlo slični prošlogodišnjima.“

U petak, 29. rujna, posade će imati mogućnost isprobavanja svojih vozila na službenom treningu. Prvi brzinski ispit, Fuškulin, nedaleko od Poreča startat će u 17:29 minuta. Ciljna rampa na rasporedu je u subotu, 30. rujna u 20 sati u servisnom parkiralištu, u Partizanskoj ulici.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.