Rijeka srozala klupski nogomet! Hrvatski klubovi padaju na UEFA-inoj ljestvici

Rijeka srozala klupski nogomet! Hrvatski klubovi padaju na UEFA-inoj ljestvici

Porazom od Austrije Beč Rijeka je Hrvatskoj donijela pad sa 16. na 17. poziciju UEFA-ine ljestvice.

Porazom od bečke Austrije, Rijeka je kompromitirala svoj europski put u gurpnoj fazi Europske lige, ali je i mršavim rezultatima spustila Hrvatsku sa 16. na 17. poziciju UEFA-ine ljestvice koeficijenata.

Kopenhagen je uvjerljivo rezultatom 3:0 pobijedio Zlin čime je Danskoj donio skok na 16. poziciju. Danski prvak u svojoj skupini drži prvo mjesto bez poraza i sa šest osvojenih bodova ispred Šerifa koji ima isti broj bodova i Lokomotiva iz Moskve koji ima pet bodova.

Iako još uvijek mogu ispasti iz Europske lige i prestati bildati danski koeficijent, prednost Danaca je ta što u posljednjem kolu dočekuju moldavski Šerif. S obzirom da su Rijekine šanse za prolazak svedene na minimum, čini se kako će Danska unatoč maloj prednosti od 0.200 bodova i istom broju predstavnika u Europskoj ligi, ove sezone ostati ispred Hrvatske prema UEFA-inom koeficijentu.

Iako je pala za jednu poziciju, Hrvatskoj se pozicija u načelu ne mijenja. Ponovno će njen prvak u Ligu prvaka kretati iz drugog pretkola, a njena tri predstavnika u Europskoj ligi kretati će od prvog, drugog i trećeg pretkola.

Ipak, pad na 18. mjesto koje trenutno drži Cipar značilo bi katastrofu. Hrvatski prvak u Ligi prvaka startao bi u prvom pretkolu, a dva hrvatska predstavnika u Europskoj ligi također od početka natjecanja, dok bi jedan klub imao privilegiju starta iz drugog pretkola.

Cipar ima velikih 3.700 bodova zaostatka, ali i dva predstavnika u Ligi prvaka i Europskoj Ligi. APOEL u skupini Lige prvaka dijeli treće mjesto skupine H zajedno s Borussijom Dortmund, dok je Apollon treći s tri boda u skupini s Atalantom, Evertonom i Lyonom.

Podsjetimo, još u ljeto 2016. godine Hrvatska je držala 15. mjesto koje, ukoliko se zadržalo, donosi dva predstavnika u Ligi prvaka. Danas to zvuči kao znanstvena fantastika jer Švicarska na toj 15. poziciji ima 1.550 bodova prednosti ispred Hrvatske.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.