Rijeka srozala klupski nogomet! Hrvatski klubovi padaju na UEFA-inoj ljestvici

Rijeka srozala klupski nogomet! Hrvatski klubovi padaju na UEFA-inoj ljestvici

Porazom od Austrije Beč Rijeka je Hrvatskoj donijela pad sa 16. na 17. poziciju UEFA-ine ljestvice.

Porazom od bečke Austrije, Rijeka je kompromitirala svoj europski put u gurpnoj fazi Europske lige, ali je i mršavim rezultatima spustila Hrvatsku sa 16. na 17. poziciju UEFA-ine ljestvice koeficijenata.

Kopenhagen je uvjerljivo rezultatom 3:0 pobijedio Zlin čime je Danskoj donio skok na 16. poziciju. Danski prvak u svojoj skupini drži prvo mjesto bez poraza i sa šest osvojenih bodova ispred Šerifa koji ima isti broj bodova i Lokomotiva iz Moskve koji ima pet bodova.

Iako još uvijek mogu ispasti iz Europske lige i prestati bildati danski koeficijent, prednost Danaca je ta što u posljednjem kolu dočekuju moldavski Šerif. S obzirom da su Rijekine šanse za prolazak svedene na minimum, čini se kako će Danska unatoč maloj prednosti od 0.200 bodova i istom broju predstavnika u Europskoj ligi, ove sezone ostati ispred Hrvatske prema UEFA-inom koeficijentu.

Iako je pala za jednu poziciju, Hrvatskoj se pozicija u načelu ne mijenja. Ponovno će njen prvak u Ligu prvaka kretati iz drugog pretkola, a njena tri predstavnika u Europskoj ligi kretati će od prvog, drugog i trećeg pretkola.

Ipak, pad na 18. mjesto koje trenutno drži Cipar značilo bi katastrofu. Hrvatski prvak u Ligi prvaka startao bi u prvom pretkolu, a dva hrvatska predstavnika u Europskoj ligi također od početka natjecanja, dok bi jedan klub imao privilegiju starta iz drugog pretkola.

Cipar ima velikih 3.700 bodova zaostatka, ali i dva predstavnika u Ligi prvaka i Europskoj Ligi. APOEL u skupini Lige prvaka dijeli treće mjesto skupine H zajedno s Borussijom Dortmund, dok je Apollon treći s tri boda u skupini s Atalantom, Evertonom i Lyonom.

Podsjetimo, još u ljeto 2016. godine Hrvatska je držala 15. mjesto koje, ukoliko se zadržalo, donosi dva predstavnika u Ligi prvaka. Danas to zvuči kao znanstvena fantastika jer Švicarska na toj 15. poziciji ima 1.550 bodova prednosti ispred Hrvatske.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.