Robert Prosinečki: “Ova Hrvatska može postići nešto veliko”

Robert Prosinečki: “Ova Hrvatska može postići nešto veliko”

Robert Prosinečki dao je intervju za portal Goal.com u kojemu je govorio o svom novom angažmanu na mjestu izbornika Azerbajdžana.

foto: commons.wikimedia.org

Novi izbornik Azerbajdžana, Robert Prosinečki, u subotu će debirati na klupi protiv Malte u 5. kolu kvalifikacija za EURO 2016. u Francuskoj. Nakon što je Berti Vogts dobio otkaz poslije poraza od Hrvatske u Osijeku, popularni Žuti sjeo je na klupu reprezentacije koja je u skupini s Hrvatskom.

“Igramo svaka tri mjeseca, ali ja sam izbornik i odlučio sam ostati ovdje, gledati igrače u domaćoj ligi. Berti Vogts je napravio puno dobrih stvari u šest godina, ali ako nemaš rezultate, svi misle da si loš. No puno su se poboljšali zahvaljujući njemu. Najbitnije je promijeniti mentalitet, trebam im stvoriti pobjednički mentalitet. Svakako novi format u kvalifikacijama za Euro pomaže ‘malim’ reprezentacijama, to je dobra stvar.”

Nakon što je četiri godine bio pomoćnik Slavena Bilića u reprezentaciji, Prosinečki je krenuo u samostalnu trenersku karijeru. Prije vođenja Azerbajdžana, bio je trener Crvene Zvezde i turskog Kayserispora.

“Bio sam veliki igrač, ali to ne znači nužno da ćeš biti i dobar trener. Svaki dan naučiš neke nove stvari, a ja sam imao sreću jer sam radio s nekim velikim trenerima i od svakog sam nešto naučio, dobre i loše stvari. Svaki igrač želi napredovati i uvijek igrati u jačem klubu, tako je i s trenerima, svi žele u Njemačku, Englesku, Italiju ili Španjolsku. U ovom trenutku mislim isključivo na Azerbejdžan, a vidjet ćemo što će se dogoditi u budućnosti.”

Azerbajdžan je loše startao u kvalifikacije za EURO 2016. Zadnji su u skupini H sa četiri poraza iza Hrvatske, Italije, Norveške, Bugarske i Malte koja ima jedan bod i sljedeći je protivnik Azera u Bakuu.

“Mi nismo u dobroj situaciji u ovim kvalifikacijama, ali vjerujem da imamo puno potencijala za budućnost. Imamo puno mladih nogometaša i državu koja puno ulaže u nogomet i infrastrukturu pa je ovo zato lijep posao. Vjerujem da će se Azerbejdžan u budućnosti moći nositi sa svim reprezentacijama, ne kažem da će pobijediti Španjolsku, ali će biti kompetitivni.”

Za kraj je Prosinečki dao svoj osvrt na trenutnu situaciju u taboru reprezentacije Hrvatske i povukao paralelu sa svojom generacijom koja je osvojila broncu 1998. godine također u Francuskoj.

“Nadam se da će biti bolji od moje generacije i možda čak i osvojiti Europsko prvenstvo. Svake godine pojavi se neki novi talent i završi u velikom klubu, poput Modrića, Rakitića, Mandžukića, Kovačića, Brozovića… Ovo je talentirana generacija i sigurno mogu nešto napraviti na Euru, treba im samo malo sreće. Neće biti lako, ima puno reprezentacija koje su napredovale, ali ova Hrvatska može postići nešto veliko. Polufinale bi bilo idealno.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.