Rok Stipčević za portal HR: Hrvatska može daleko na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj

Rok Stipčević za portal HR: Hrvatska može daleko na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj

- Reprezentacija je odlično vođena i mislim da dečki mogu obradovati hrvatsku javnost svojim nastupom u Španjolskoj, objašnjava Rok

Tjedan dana prije početka Svjetskog prvenstva izbornik Jasmin Repeša odredio je 12 igrača koji će Hrvatsku predstavljati u Španjolskoj. Posljednji su iz reprezentativnog kadra otpali Miro Bilan i Marijo Delaš. Prije njih Repeša se zahvalio Planiniću, Pilepiću i Stipčeviću.

Rok Stipčević se i ovoga ljeta bez puno pitanja stavio u službu hrvatske košarke. Razigravač rođen u Mariboru, koji je košarkaško ime stekao u Zadru, odradio je s A reprezentacijom prvi dio priprema uoči nastupa na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Izbornik Jasmin Repeša odlučio je da na svjetsku smotru ipak neće povesti 28-godišnjeg playmakera, zahvalivši se Stipčeviću nakon pripremnog turnira u francuskom Pauu.

– Uvijek sam se rado odazvao reprezentativnom pozivu. Pogotovo zbog činjenice da smo na pripremama uvijek odrađivali vrlo kvalitetan posao. Tako je bilo i ovoga ljeta. Reprezentativne pripreme vidim kao ulaganje u sebe. Mislim da bi svi igrači to tako trebali doživljavati. U trenutačnom sistemu rada, s izbornikom Repešom, mislim da svaki igrač može profitirati iz treninga s reprezentacijom, objašnjava razigravač iza kojega je odlična klupska sezona u turskom Tofasu.

Unatoč zavidnim prezentacijama na turskim prvoligaškim parketima Rok nije našao svoje mjesto među putnicima na Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj. Repeša se zahvalio Stipčeviću budući da na poziciji razigravača ima Roka Ukića i novog Amerikanca Olivera Lafayettea. Dozu kreativnosti u tom području ima i Kruno Simon, pa je ova odluka na neki način očekivana.

– Iako sam otpao sa reprezentativnog spiska u ključnom dijelu priprema nisam razočaran. Kako zbog poziva na pripreme, tako i zbog igračke kvalitete koja se nalazi na pripremama, budući da je to sam vrh hrvatske košarke. I što se tiče igrača, ali i što se tiče trenera. Mislim da se niti u jednom klubu ne radi tako kvalitetno.

Rok je ponovo pokazao kako se poput pravog „vojnika“ uvijek stavlja na dispoziciju reprezentaciji. U dosadašnjoj je reprezentativnoj karijeri sakupio zavidan broj nastupa, predstavljavši hrvatsku košarku na pet velikih natjecanja.

– Dosad sam bio na pet prvenstava. Nažalost, Španjolsku ću propustit. Bez obzira na to, ja i ove pripreme doživljavam kao jednu posebnu epizodu u svojoj igračkoj karijeri“, nastavlja ponosno Rok, koji je će na pitanje da li je razočaran što je ostao bez prilike da Hrvatsku predstavlja i u Španjolskoj, jednostavno odgovoriti:

– Ne bih rekao da sam razočaran. Normalno je da svaki igrač želi nastupiti na jednom takvom natjecanju. To je sport i to je najnormalnija stvar. Svaki sportaš teži da bude uspješan. No, sport je sport i takve stvari moraš prihvatiti kakve jesu. Ja dečkima u Španjolskoj želim sve najbolje i da dogodine opet budem dio svega toga. Tako da nema prevelikog žaljenja.

Hrvatska reprezentacija prošle je godine ponovo vratila osmijeh na lica navijača. Nakon odličnog četvrtog mjesta na Eurobasketu u Sloveniji „loptanje pod obručima“ je opet hit. Na tom je tragu i atmosfera na pripremama uoči novog velikog ispita, koja je prema svjedocima – odlična:

– Normalno. To je sve usko povezano. Nakon puno godina reprezentacija je ostvarila jedan odličan rezultat. Nakon dosta traženja i jednog praznog prostora. No, s dobrim radom su stigli i dobri rezultati, a tako i atmosfera. Ona je bez ikakvih pretjerivanja zaista odlična. Tako da je svim igračima gušt biti dio svega toga. Možemo svi biti optimistični, ali isto tako treba biti i strpljiv. Kako javnost, tako i mediji. Rezultat će doći.

Hrvatski košarkaši nastup na Svjetskom prvenstvu otvaraju 30. kolovoza utakmicom protiv reprezentacije Filipina. U Hrvatskoj se nakon prošlogodišnjeg Eurobasketa rasplamsao lagani optimizam. Pogotovo nakon sjajnih klupskih prezentacija hrvatskih igrača ove sezone. Čak je i FIBA nedavno na svojoj internet stranici Hrvatsku predstavila kao reprezentaciju koja na Pirinejima može jako daleko. Što o takvim prognozama misli Rok?

– Nezahvalno je pričati o nekim prognozama. Mislim da Hrvatska definitivno može daleko na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu. Smatram da je prolazak skupine sasvim realan scenarij. Dobro je da je natjecanje takvo da se poslije ide izravno u četvrtfinalne dvoboje. Prema rezultatu koji ostvariš u skupini dobit ćeš četvrtfinalnog suparnika. Dobro bi bilo u četvrtfinalu izbjeći najveće favorite. Reprezentacija je trenutačno sastavljena od igrača koji svi igraju važne uloge u jakim klubovima, odlično je vođena i mislim da dečki mogu obradovati hrvatsku javnost svojim nastupom u Španjolskoj, dodaje Rok, koji će vjerojatno sljedeće sezone promjeniti klupsku destinaciju:

– Iza mene je odlična u Tofasu. Iz razloga što sam se pokazao na novom tržištu… Klub je izrazio želju za produženjem ugovora, ali nismo se na kraju našli. Vodstvo kluba se odlučilo na malo drugačiji sistem rada, budžet je smanjen za 15 posto i u stvaranju ekipe ide se na duže staze. To se nije poklopilo sa mojim planovima. Odlučio sam se za odlazak. Trenutačno sam još uvijek bez kluba, ali u intenzivnim sam pregovorima, tako da bi i to uskoro trebalo biti riješeno. No, o imenima u ovom trenutku ne mogu, zaključuje hrvatski reprezentativac.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.