Rudež: “Suvišno je pričati o Perasoviću, za njega govore rezultati”

Rudež: “Suvišno je pričati o Perasoviću, za njega govore rezultati”

Damjan Rudež i Bojan Bogdanović osvrnuli su se na svoju prvu NBA sezonu...

Damjan Rudež/Foto: nba.com

Pet godina hrvatska košarka nije imala NBA predstavnika. Pojavila su potom, iznebuha, dvojica – Bojan Bogdanović i Damjan Rudež navukli su dresove Brooklyn Netsa, odnosno Indiana Pacersa te su obojica za sada – svak’ na svoj način – opravdali očekivanja.

Nekoga se moralo nešto duže čekati – Bogdanović je, primjerice, draftan kao veliko pojačanje, odmah je ‘zaslužio’ i mjesto u prvoj petorci, no serija loših igara nakratko ga je udaljila s parketa, da bi se u posljednje vrijeme vratio, podigao samopouzdanje i konačno – proigrao.

“Nije tajna da je svim europskim košarkašima u prvoj sezoni iznimno teško. Osobno sam također imao dosta uspona i padova, ali ako moramo pogledati sezonu generalno – ukupno sam zadovoljan”, izjavio je ponajbolji hrvatski košarkaš za HRT.

Neizbježno je bilo i pitanje novog hrvatskog izbornika – Velimira Perasovića. “O novom izborniku mogu reći samo najbolje – već smo surađivali u Ciboni i ostali u vrlo dobrim odnosima. Nadam se da će nas ovoga ljeta odvesti do ciljeva koje smo zacrtali”, jasan je Babo.

Damjan Rudež, pak, o istoj temi kaže: “Mogu reći da smo svi uzbuđeni zbog njegova dolaska na hrvatsku klupu. Nema potrebe da o Perasoviću govorimo mi igrači, jer o njegovim kvalitetama i znanju dovoljno govore igračka i trenerska karijera, njegov profesionalni rezime. Siguran sam da će u nacionalnu vrstu donijeti agresivan i dobar sustav igre, koji će nam dosta koristiti, a i osobno sam jako uzbuđen što se Europsko prvenstvo igra u Zagrebu, mom gradu. Nadam se da ćemo u Arenu privući mnogo ljudi; zagrebačka je publika već ljetos protiv Litve pokazala kako je željna dobre košarke, reprezentacije te da može napraviti pravi štimung. Nadam se kako će nas poduprijeti u što većem broju te da ćemo nastaviti jednu lijepu reprezentativnu priču.”

U posljednjem NBA okršaju vidjeli smo i izravni obračun hrvatskih vedeta. “Iznimno mi je zadovoljstvo što smo ovdje dvojica, a nadam se da će u NBA-u uskoro biti i još hrvatskih košarkaša. Bojan igra odličnu sezonu, stvarno je jako dobar.”

Slično razmišlja i Bogdanović: “Drago mi je kad na drugoj strani mogu vidjeti nekog našeg. Volio bih jednom zaigrati u istoj momčadi, a trenutačno se odlično osjećam igrajući protiv njega”, smije se.

Nije lako, osobito nekom izvan granica SAD-a, uspješno igrati na parketima najjače svjetske košarkaške lige. No, svemu unatoč – mišljenje je unisono – valja uživati u svakom trenutku: “Stvarno uživam, sve je ovo jedno nevjerojatno iskustvo i mogu biti presretan što sam uopće ovdje. Naporno je, nije uopće lako kao što netko možda misli. Mnogo je putovanja, utakmica…sve je zahtjevno, osobito ako redovno igraš, ali opet – nije teško pronaći način da se u svemu uživa”, zaključuje Rudež.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.