Rukomet : Trebaju nam promjene, ali osnovu imamo !

Rukomet : Trebaju nam promjene, ali osnovu imamo !

Promjene su nužne.

Ivano Balić/Foto: Gettyimages

Posljednje dvije godine rukometna reprezentacija nije osvojila medalju. To je proglašeno velikim neuspjesima, iako četvrto mjesto na svijetu i peto u Europi za ovako malu naciju i nije smak svijeta. Istina, razmazili su nas Kauboji silnim medaljama, ali baš zbog tih medalja ne trebamo im zamjeriti trenutne neuspjehe.

Poznato je da je rukomet u Hrvatskoj “u banani” zbog slabih ulaganja, da se sve vrti oko Zagreba, te malo oko Nexea. Nemamo “tvornicu” koja bi proizvodila igrače, kao što su to nekad radili Metković i Izviđač. No, daleko od toga da nemamo podlogu za dobre rezultate na narednim natjecanjima. Možda ne dugoročno, ali u narednih 7-8 prvenstava možemo imati sastav konkurentan u borbi za medalje.

Vratari su kronični problem, i tu treba vršiti selekciju i ulagati u mlade vratare. Alilović se oprašta, ali tu je Pešić koji može braniti još barem pet sezona. Ivić također, a ne treba zaboraviti ni Stevanovića i Šegu, iako u iskusnim rukometnim godinama, još mogu pomoći.

Problem nastaje na desnom krilu. Nakon opraštanja Čupića tu je Horvat, no i on je duboko u godinama. Odabir bi mogao pasti na Jerku Matulića, koji godinama igra u francuskoj ligi, i Josipa Božića Pavletića, koji bi mogao izrasti u kvalitetno rješenje.

Na drugoj strani Štrlek može “izgurati” još sigurno pet sezona, ukoliko ne bude povreda, a tu je i Mihić, koji tek dolazi u najbolje igračke godine.

Na poziciji kružnog napadača oprostio se Vori, Musa može još sezonu-dvije. No, tu imamo i sjajnog Marina Marića, Krešimir Kozina igra odlično u njemačkoj ligi i u najboljim je igračkim godinama, a može pomoći i Tin Kontrec.

Na vanjskim pozicijama vlada gužva.Duvnjak je u najboljim godinama, Cindrić može igrati još deset godina, Karačić može još nekoliko sezona. Mamić i Stepančić postaju vođe, tu je i Mandalinić, Kopljar će igrati još malo. Halil Jaganjac je nadolazeća zvijezda, ako bude išao pravim putem. Šime Ivić čeka svoju priliku, zanimljivi su igrači Jotić, Vuglač, Pavlović.

Ima još par zanimljivih imena, koja uz pravi tretman mogu pomoći reprezentativnoj vrsti.

Veći je problem na klupi, pitanje je tko će naslijediti Červara. Spominju se Balić,Metličić,Kljaić,Saračević...

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.