RUKOMETNI MOZART: IVANO BALIĆ

RUKOMETNI MOZART: IVANO BALIĆ

Rukometnog stručnjaka posebno ćemo pamtiti po sjajnim razigravanjima, golovima i idejama s kojima je uveseljavao publiku širom svijeta.....

Facebook HRS

Ivano Balić, jedan od najboljih rukometaša svijeta malo kome je ostao nepoznanica. Naime, taj rukometni Mozart na poziciji srednjeg vanjskog  svoju  igračku karijeru ispisao je najljepšim slovima. Od početka je pokazao svoj izvanredan  talent te iz godine u godinu oduševljavao svojim rukometnim majstorijama.

Rođen je 01. travnja 1979. u Splitu. Dolazi iz rukometne obitelji u kojoj su otac Žarko i majka Stjepanka bili profesionalni rukometaši. Ivano Balić svoju sportsku karijeru započinje kao košarkaš u klubu Jugoplastika i POP 84 koja je tada bila veoma popularna u Splitu. Ubrzo se prebacio na svoju veću strast i okrenuo obiteljskom sportu. Rukometom se počeo baviti kao petnaestogodišnjak i nije mu trebalo dugo da izraste u najboljeg rukometaša Hrvatske i svijeta. Godine 1997. zaigrao je za RK Split, a 2001. godine potpisao prvi profesionalni ugovor s RK Metković i dobio poziv u hrvatsku reprezentaciju s kojom je ostvario najbolje sportske rezultate.

Ivano Balić

Ivano Balić

S hrvatskom reprezentacijom povijest je krenuo ispisivati 2003. godine osvojivši zlato na Svjetskom prvenstvu u Portugalu i Olimpijsko zlato godinu kasnije u Ateni. Na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama proglašen je za najboljeg rukometaša svijeta i to je bio tek početak njegovih uspjeha i trofeja koje nije baš lako za nabrojati. Njegovim postignućima možemo pridodati srebro iz 2005. godine na Svjetskom prvenstvu u Tunisu, srebro na Europskim prvenstvima u Norveškoj 2008. i 2010. godine u Austriji, srebro na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj 2009., broncu na Europskom prvenstvu u Srbiji 2012. te iste godine broncu na Olimpijskim igrama gdje je za vrijeme održavanja dobio svoju postaju u londonskom metrou kao jedan od 361 olimpijskih velikana.

Ivano Balić- Olimpijske igre 2004. u Ateni

Ivano Balić- Olimpijske igre 2004. u Ateni

Tijekom svoje karijere Balić je u izboru Svjetske rukometne federacije (IHF) proglašen za najboljeg igrača svijeta 2003. i 2006. godine, pet puta uzastopno MVP (most valuable player- najkorisniji igrač) na velikim natjecanjima,  a najboljim rukometašem Hrvatske 2004., 2006., 2007., i 2008. godine, te bio uvrštavan u najbolju sedmorku svijeta. Balićevim priznavanjima dodajemo i  Državnu nagradu za šport “Franjo Bučar” koju je osvojio dva puta. Bogatu klupsku karijeru započeo je u RK Split, te zaigrao za RK Metković,  Portland San Antonio, RK CO Zagreb, Atlético Madrid i okončao uspješnu igračku karijeru u njemačkom Wetzlaru.

24845_106842356012211_6655744_n

Ivano Balić iz igračkog svijeta povlači se 2013. u 36. godini , ali i dalje ostaje uz bok rukometa. Danas je koordinator za muški rukomet.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.