Rusi bojkotiraju Zimske olimpijske igre?

Rusi bojkotiraju Zimske olimpijske igre?

Vijest koja kruži Moskvom je senzacionalna: Rusi razmišljaju o bojkotu igara koje počinju za 17 dana. Bliski suradnici predsjednika Vladimira Putina sastali su se sa vodećim ljudima ruskih sportskih saveza i preporučili neodlazak u Južnu Koreju.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO), je odlučio, zbog brojnih doping slučajeva ruskih sportaša na ZOI-ju u Sochiju prije četiri godine, da će Rusi nastupiti u Južnoj Koreji samo na neutralan način (bez zastave, himne, kao predstavnici ruskih sportaša pod kraticom OAR). Sve to pod uvjetom da se provjeri njihova ‘čistoća’.

U petak je MOO objavio da je od njih 500 (koji su poslali upit za sudjelovanje na ZOI) čak 111 odbijeno. Među njima se nalaze mnogi potencijalni osvajači medalja. Već u ponedjeljak je izašlo da je jedan od tih ‘odbijenih’ Viktor Ahn, brzi klizač na kratke staze koji već ima šest olimpijskih zlata. Danas se popis proširio i među njima se nalaze velike ‘zvijezde’ svjetskog sporta.

Na popisu su: Sergej Ustjugov (skijaško trčanje, dva zlata i tri srebra na SP 2017.),  Anton Shiplulin (biatlon, dvije olimpijske medalje), mnogi igrači hokejaške reprezentacije, Denis Yuskov i Pavel Kulizhnikov (brzo klizanje), Ksenia Stolbova (klizanje), te mnogi drugi.

Popis uključuje sportaše koji su u prošlosti bili diskvalificirani radi dopinga. Stoga i ne čudi oštra reakcija ruskih političara. Sve to se događa dok TAS u Švicarskoj, od jučer radi na procjeni žalbi 39 ruskih sportaša. Izgleda da ćemo imati vatreni uvod u najveći sportski događaj ove godine.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.