Rusi još uvijek ne znaju tko će im biti kapetan na SP-u, Capello poručuje: Saznat ćete na vrijeme

Rusi još uvijek ne znaju tko će im biti kapetan na SP-u, Capello poručuje: Saznat ćete na vrijeme

Talijan je prilično loš kada treba izabrati kapetana. 'Šaltao' ih je u Engleskoj (Ferdinand, Terry, Gerrard…), a u Rusiji je već promijenio trojicu

Ruski izbornik Fabio Capello/Getty Images

S neobičnom situacijom susreli su se nogometaši Rusije koji još uvijek ne znaju tko će biti kapetan momčadi na Svjetskom prvenstvu. Sve reprezentacije izuzev Capellove imaju nominalnog vođu, no talijanski stručnjak ne uznemiruje se tom činjenicom.

Izbornik Rusije odgovorio je novinarima da se strpe do prve utakmice protiv Južne Koreje, koja je na rasporedu sljedeće srijede u ponoć.

– Tada ćete vidjeti na čijoj je ruci kapetanska vrpca – mirno je poručio Fabio Capello.

Kroničari reprezentacije odgovaraju mu da ovakav pristup može biti štetan jer reprezentacija treba jasno definiranog lidera, na travnjaku i izvan njega, tim više što joj je izbornik stranac.

Englesku napustio zbog – kapetana

Upravo je strka oko kapetana bila razlog zbog kojeg je Capello 2012. svojevoljno napustio dužnost izbornika engleske reprezentacije. Kada je Engleski nogometni savez (FA) odlučio Johnu Terryju oduzeti vrpcu zbog rasističkog skandala s Antonom Ferdinandom, Capello se usprotivio i poručio im da ne mogu donositi takvu odluku umjesto njega. U FA-u su ostali nepopustljivi, što je Don Fabija natjeralo na ostavku.

Već su Capellovi počeci u Rusiji naslućivali da će u hijerarhiji svlačionice često vladati kaos. Prije dvije godine kapetanom je proglasio Andreja Aršavina, premda je Arsenalov napadač u tom trenutku bio jedan od najnepopularnijih ruskih igrača zbog izjave da su si navijači „sami krivi“ što ih je Rusija razočarala nastupom na EURO-u 2012.

Apsurd je bio taj da je Aršavin postao kapetan, a Capello ga uopće nije koristio u prvoj prijateljskoj utakmici protiv Obale Bjelokosti. Štoviše, uopće ga nakon toga nije zvao u reprezentaciju.

Sljedeći je kapetan bio Igor Denisov, kojemu je taj status oduzet nakon što je u Zenitu štrajkao zbog neisplate plaća i potpuno ispao iz forme. Nakon toga je Capello pronašao i trećeg kapetana, Romana Širokova, ali i tu je pogriješio jer je 32-godišnji veznjak po prirodi vrlo ciničan i često ulazi u sukobe sa suigračima. Ukratko, nema karakterne crte koje biste htjeli vidjeti kod kapetana.

Širokov je usprkos svemu trebao biti vođa Rusije u Brazilu, ali u tome ga je spriječila ozljeda. Tko će u Brazilu biti Capellov četvrti izbor, ruski navijači mogu samo nagađati.

Pratite nas i na Facebooku!
Logiraj se na Facebook.