Rusima i dalje atletska zabrana: “Treba nam okružje u kojem vlada istina”

Rusima i dalje atletska zabrana: “Treba nam okružje u kojem vlada istina”

Ruska strana tvrdi kako je u dopingu sudjelovao tek manji dio sportaša.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) produžila je zabranu nastupa ruskim atletičarima jer ruska strana i dalje nije ispunila sve zahtjeve.

IAAF je na zasjedanju Savjeta u Monte Carlu donio i odluku o domaćinu svjetskog dvoranskog prvenstva 2020. godine, a to je kineski Nanjing.

Savjet, kao vrhovno tijelo, je prihvatio preporuku posebne komisije koju je predvodio Rune Andersen da se ruskim atletičarima produži zabrana nastupa. Anderson je kazao kako Rusija mora ispuniti sve zahtjeve koji su joj predočeni prije no što se njezinim sportašima dopusti povratak na međunarodnu scenu. Kako se to nije dogodilo zabrana ostaje. U izvještaju se navodi “ekstremno razočaranje nedovoljnom komunikacijom s ruskim vlastima. Rusi i dalje tvrde kako je u dopingiranju sudjelovala tek manja skupina sportaša.

“Naša odgovornost je stvoriti okružje u kojem vlada istina,” poručio je predsjednika IAAF-a Sebastian Coe.

Rusi su se nadali ukidanju zabrane kako bi njihovi sportaši mogli pod ruskom zastavom nastupiti na svjetskom dvoranskom prvenstvu u Birminghamu. Međutim, to se neće dogoditi. Trenutačna situacija je takva da IAAF dopušta pojedinim ruskim sportašima nastup kao ‘neutralnim sportašima’. Boje ruske zastave ne smiju biti na trakama, zavojima, opremi i najmanjim sitnicama, a za osvajače medalja umjesto ruske svira se himna IAAF-a.

Ruski atletski savez (RUSAF) kažnjen je u studenome 2015. godine nakon što je Međunarodna antidopinška agencija (WADA) utvrdila kako je u Rusiji država sponzorirala masovno korištenje dopinga. Zbog te suspenzije ruski atletičari nisu smjeli nastupiti na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine, kao niti na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Londonu u kolovozu.

IAAF je odlučivao i o domaćinu svjetskog dvoranskog prvenstva 2020. godine. Kandidati za organizaciju bili su Beograd, kineski Nanjing i poljski Torun. Na koncu je s tri glasa više od Beograda pobijedio Nanjing.

“Bili smo oduševljeni prezentacijama gradova kandidata, posebice načinom na koji su bili uključeni sportaši. Međutim, u svakoj utrci postoji sam jedan pobjednik,” dodao je Coe.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.