Sabor prihvatio izmjene Zakona o sportu

Sabor prihvatio izmjene Zakona o sportu

Na inicijativu udruge Naš Hajduk Sabor je prihvatio izmjene Zakona o sportu...

Davor Šuker/Youtube screenshot

Na današnjoj sjednici Hrvatski Sabor je s 81 glasom za prihvatio izmjene Zakona o sportu koje je predložila udruga Naš Hajduk. Protiv su bila 24 zastupnika, dok je troje bilo suzdržano. HDZ se na burnoj raspravi u utorak oštro protivio izmjenama Zakona, a imao je i potporu HDSSB-a. No, velika većina protivnika predloženih izmjena nije se niti pojavila na posljednjem radnom danu Sabora prije ljetne stanke.

U Zakon je dodana odredba da osobe koje su osuđene zbog prekršaja prema Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim terenima ne mogu obavljati funkciju u sportu tijekom trajanja zabrane dolaska na stadione. Podsjetimo, da je ta odredba bila na snazi prije nekoliko godina Zdravko Mamić privremeno ne bi mogao obavljati funkcije u nogometu.

Također je izmijenjen ustroj skupština Saveza u kojima je većina prvoligaških klubova profesionalna. Tako će klubovi iz najnižeg ranga imati jedan glas, a klubovi iz svakog sljedećeg višeg ranga dvostruko glasova od stupnja niže. Dakle, na primjeru nogometa klub iz 1. ŽNL imao bi dva glasa, iz Međužupanijskih liga četiri itd. Takav se ustroj odnosi i na županijske podružnice spomenutih Saveza.

Hrvatski nogometni savez se jedini prilično agresivno protivio tome. Davor Šuker i suradnici su u priču uključili Fifu i Uefu, o čemu smo detaljno pisali početkom ožujka ove godine. Izmjene će uskoro biti objavljene u Narodnim novinama, a onda će Savezi imati šest mjeseci za usklađivanje Statuta i sastava skupštine.

Također će svi Savezi i klubovi čiji su godišnji prihodi veći od deset milijuna kuna morati javno objaviti detaljni financijski izvještaj. Savezi koji se financiraju iz državnog proračuna morat će imati precizan plan za namjenu financijskih sredstava.

Inicijativa za promjene Zakona krenula je od udruge Naš Hajduk nakon neodigranog derbija u studenom prošle godine. Saborsku proceduru pokrenuo je Srđan Gjurković iz HNS-a prikupivši potpise za raspravu. Nakon toga je prijedlog dobio potporu SDP-a i HNS-a, što je dovelo do usvajanja spomenutih izmjena. Zastupnici SDP-a Peđa Grbin i Marija Lugarić su se uz Gjurkovića najviše su tijekom rasprave branili prijedlog udruge Naš Hajduk.

U izjavi za tportal Gjurković je rekao: “Sretan sam jer sam uspio ovo dovesti do kraja. Posebno me raduje što nas je podržala velika većina klubova i zastupnika. A sad život kreće dalje.”

Najviše su se protivili HDZ-ovi Franjo Lucić i dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Ante Kulušić.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.