Kutak sveučilišnih igra EUG Zagreb - Rijeka 2016.

Šah postaje sve popularniji akademski sport

Šah postaje sve popularniji akademski sport

"Turnir je prošao u fer i korektnoj borbi. Sportaši su pokazali veliko zalaganje i profesionalni pristup natjecanju“, izjavio je međunarodni sudac Josip Bandur.

Foto: EUG Zagreb-Rijeka 2016.

Turnir se odigrao u dvorani Pauk, a nastupalo je sedam ženskih i dvanaest muških ekipa. Natjecanje je otvorio velemajstor Alojzije Janković, koji je ujedno bio i direktor turnira.

Igralo se devet kola po švicarskom sustavu (FIDE varijanta) s tempom od 25 minuta plus dodatak od 10 sekundi po potezu, a sudili su međunarodni suci Eduard Piacun i Mate Ivančić, FIDE sudac Josip Bandur te državni sudac Marko Bosiočić.

“Turnir je prošao u fer i korektnoj borbi. Sportaši su pokazali veliko zalaganje i profesionalni pristup natjecanju“, izjavio je međunarodni sudac Josip Bandur.

“Imam 22 godine, a šah igram od svoje sedme. Sudjelovala sam na mnogim državnim i županijskim prvenstvima, kadetskim, juniorskim i seniorskima ligama te na sportskim igrama mladih”, izjavila je Anamarija Kečkeš, redovna studentica Pravnog fakulteta u Osijeku i nastavila: “Naša ekipa, koja igra za Sveučilište J.J. Strossmayera Osijek, osvojila je 5. mjesto. U ekipi su također igrale i Ana-Marija Čikvar i Elizabeta Konjušak. Zadovoljna sam našim nastupom i konačnim rezultatom. Htjela bih pohvaliti organizatore cjelokupnog prvenstva, volontere i našu profesoricu Vesnu Širić, koja nas je vodila na ovo prvenstvo koje će nam ostat u lijepom sjećanju.“

“U mlađim kategorijama igrao sam juniorska i kadetska prvenstva Hrvatske te športske igre mladi. Ovo su moje prve Europske sveučilišne igre. Ovo mi je bio jedan od jačih turnira u posljednje vrijeme”, rekao je Andrija Jergović, student prve godine diplomskog studija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. “Turnir mi je ukazao na mnoge nedostatke u igri s kojima ću se pozabaviti u daljnjim mjesecima. Rezultat je gori od same prikazane igre. Mislim da je cilj ovakvih igara da se mi sportaši što više družimo i razmjenjujemo iskustva i kontakte.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.