Samo za HR: Razgovor sa novim rukometašem Paris Saint-Germaina

Samo za HR: Razgovor sa novim rukometašem Paris Saint-Germaina

Sa 17 godina ostvario mu se san. Zaigrati će sa najboljima u svijetu rukometa, dijeliti će svlačionicu sa Karabatićem, Hansenom, Vorijem i ekipom.

Intervju sa Halilom Jaganjacem , 17-godišnji igrač RK Kozale ostvario je transfer koji je odjeknuo u rukometnim krugovima širom Hrvatske i izvan njezinih granica, u redove rukometnog diva iz Francuske i ponajboljeg kluba na svijetu PSG-a potpisavši trogodišnji ugovor tijekom kojeg će svlačionicu dijeliti s rukometnim velikanima poput Karabatića, Hansena, Abaloa, Vorija… U razgovoru nam je otkrio kako su prošli prvi treninzi u Parizu, svoje početke rukometne karijere, rukometnog idola i koje mu je savjete dodijelio Igor Vori

1. Kako ste i s koliko godina započeli rukometnu karijeru?

– S rukometom sam se počeo baviti u svojoj sedmoj godini, za vrijeme Svjetskog prvenstva  u Hrvatskoj 2009. godine, kada su naši osvojili drugo mjesto, ja sam to gledao na televiziji i sve pratio. Rukomet mi se jako sviđao i na kraju uz nagovor i podršku mog brata Isaka odlučili smo se da ću početi trenirati rukomet u RK Matulji, to je iz prve bilo zaljubljivanje, prilagodba na sport pa onda sve ostalo.

2. Već sa 17. godina ostvario vam se san kojeg sanjaju svi rukometaši, jednom u karijeri zaigrati u jednom od najboljih klubova i igrati sa najboljim rukometašima svijeta. Kako ste se osječali kada ste dobili poziv PSG-a, i kako vas je veliki Paris zapazio?

– Pa mislim da je san svakog sportaša, pa tako i rukometaša, biti u ovoj situaciji u kojoj sam ja sada, to se sve odvija u najboljem mogućem pravcu, mogu reći da još nisam ni svjestan svega što  mi se dešava. Bio sam na probi prije osam mjeseci u PSGu, opazili su me tako sto im je moj menadžer kojem također moram zahvaliti a to je Matija Nemec poslao  video zapis,  s mojim predstavama i statistikama iz lige u kojoj se trenutno natječem, i nakon toga je uslijedila proba, odradio sam jedan trening, i odmah poslije tog treninga me Noka Serdarušić pozvao da treniram s njihovim seniorskim pogonom, što nisam očekivao, to je ispalo jako dobro, i nakon tjedan dana i povratka u Hrvatsku dobio sam ponudu za transfer kod njih. I  sada je došao trenutak da idem kod njih, jer sam stvarno dobio ponudu koja se ne može odbiti.

Iza sebe imate već dosta nagrada od ranog ste djetinjstva bili redovan član najbolje sedmorke državnih prvenstava, proglašavani ste najboljim strijelcem te u svom kadetskom uzrastu prije dvije sezone s Rk Kozalom osvojili ste naslov državnih prvaka. Velik je broj i priznanja koja su vam pripale na međunarodnom nivou. Bili ste na probi prije potpisa, kako su izgledali ti treninzi? Kako je bilo trenirati sa Hansenom, Karabatićem i društvom?

– Pa tako je, od ranog djetinjstva  shvaćao sam rukomet kao prvu stvar u životu i posvetio sam mu najviše pažnje. Imao sam vrhunskog trenera koji me vodio od mini rukometa pa sve do sada Alen Tomaš, i njega mogu nazvati svojim rukometnim ocem, tu je još i Azo Simčić vrhunski trener za fizičku pripremu koji mi je omogućio da se nosim s tim velikim igraćima. Osjećaj koji je bio kada sam tek došao tamo, bilo je malo straha, ruka se tresla, znojili su se dlanovi, ali kada sam shvatio da su to normalni, prirodni dečki, da nema razlike od normalne osobe i njih, ne možete primjetiti da su to velike zvijezde, jedino šta možete je da to  su vrhunske osobe, odnosili su se prema meni kao prema mlađem bratu , kada bi nešto dobro napravio pohvalili bi me, ako bi negdje pogriješio dali bi mi savjet i pokušali bi mi ukazati na moju grešku. Tu je i Noka Serdarusić koji ima iza sebe godine iskustva i jedan je najboljih, možete od njega čuti najbolji savjet.

Kako su vas prihvatili sami igrači Parisa. Je li vam Igor Vori pomogao u prvim treninzima? Ipak ste još mladi i potrebna vam je pomoć iskusnijeg kolege u tako velikom klubu, pogotovo od legendarnog Vorija.

– Naravno da mi je Igor Vori uvelike pomogao jer nije lako mladom igraču uklopiti se u taj sustav, jer Noka Serdarušić daje nekad tako zahtjevne vježbe da i samim igračima koji su dugo s njim to je teško izvesti. Vori mi je sugerirao kada treba prići zoni, kada treba biti opasniji po gol , najviše je bas on utjecao na samopouzdanje unutar same igre, i na tome sam mu jako zahvalan.

Prošli ste mlađe uzrasne kategorije hrvatske reprezentacije. Svakom sportašu je općenito cilj zaigrati za A vrstu. Tamo imate veliku konkurenciju, Slišković, Mandalinić tu je i Mamić. Očekujete li ubrzo poziv izbornika Željka Babića?

– Tako je, prošao sam i prolazim mlađe uzraste Hrvatske reprezentacije, trenutno sam kadet i tu mi je izbornik Luka Panza koji mi je također velika pomoć unutar rukometne igre, jer ima strašne savjete koji mi jako pomažu. Trenutno sam koncentriran da služim reprezentaciji u mlađem uzrastu jer smatram da igrači puno kasnije sazrijevaju i ja ću biti strapljiv i nadati se pozivu Željka Babića kada on to bude smatrao opravdanim i kada bude smatrao da mogu pomoći A vrsti a to mi je naravno san i želja.

Svaki sportaš ima svog idola. Pa nas zanima koji je vaš rukometni idol?

– Svaki klinac ima svog idola kojeg gleda na televiziji i želi postati kao on, čovjek na kojeg sam se ja ugledao i koji mi najviše odgovara po rukometnoj igri, danas bivši reprezentativac Blaženko Lacković kojim sam se predstavama divio i koji mi je služio kao motivacija. Igrač koji trenutno igra na vrhuncu svoje karijere također moju poziciju je Miomir Ilić i on mi služi kao trenutna motivacija isto tako jer vidim sebe i kako radim ono što on radi.

 Za kraj par “blic” pitanja vezano uz rukomet:

1. Ivano Balić ili Nikola Karabatić – Ivano Balić
2. Mikel Hansen ili Domagoj Duvnjak? – Duvnjak, Dule kralj
3. Najbolji lijevi vanjski trenutno na svijetu? – Mikel Hansen
4. Tko ima najveće šanse za osvajanje Lige prvaka ove sezone? – Pa naravno PSG.

 

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.