Schalke: Klub iz snova za hrvatske igrače

Schalke: Klub iz snova za hrvatske igrače

Schalke je idealno mjesto za hrvatske igrače koji ostavljaju trag.

croatiaweek.com

Udarno je u nogometnom svijetu odjeknula vijest da je Marko Pjaca odlučio otići iz Juventusa na posudbu u Schalke do ljeta. No malo je poznato da je klub iz Gelsenkirchena bio idealno odredište za tucet hrvatskih igrača odnosno igrača iz Hrvatske, pogotovo onih Hajdukovih.

Hajduk i Schalke imaju iznenađujuću prošlost povezanosti. Čak četiri igrača Hajduka su zaigrala za slavni njemački klub. Prvi od njih je bio doduše Slovenac Branko Oblak, a nakon njega su 1979. u njemački prvoligaš stigli Mario Boljat i Vilson Džoni koji je tada bio igrač Dinama. Boljat je odigrao samo jednu sezonu i devet utakmica dok je Džoni ostavio dublji trag jer je u dvije sezone odigrao 55 utakmica. 1981. iz Hajduka je u Schalke prešao Dragan Holcer.

Nakon osamostaljenja Hrvatske tri su hrvatska igrača zaigrala u Schalkeu. Fabijan Komljenović je tijekom sezone 1993./94. upisao dva nastupa, a Filip Topalović od 1997. do 1999. nastupio je 18 puta. Ipak, uvjerljivo najveći trag ostavio je Ivan Rakitić kojemu je Schalke bio prvi strani klub te je u njemu u tri i pol sezone od ljeta 2007. do siječnja 2011. odigrao 97 utakmica i zabio 12 golova. Nadamo se da će i Pjaca ostaviti svoj trag i tako pojačati hrvatski doprinos tom njemačkom velikanu.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.