Schifo: “Onaj tko je nacrtao svastiku trebao bi se zapitati što mu je s glavom”

Schifo: “Onaj tko je nacrtao svastiku trebao bi se zapitati što mu je s glavom”

Tridesetogodišnji stoper vratio se u Dinamo i počeo pripreme za novu sezonu...

Gordon Schildenfeld/Getty Images

Poslije sedam godina ‘izbivanja’ hrvatski reprezentativac Gordon Schildenfeld vratio se u staro jato. Šibenčanin je iz Panathinaikosa došao u zagrebački Dinamo te se, poslije obveza s nacionalnom selekcijom, pridružio Zoranu Mamiću i društvu na pripremama prije nove sezone.

Schifo je u Maksimir došao iz rodnoga Šibenika, gdje je nekoliko dana ‘punio baterije’ nakon ogleda kockastih s Italijom. “Nije baš da bi se ti dani mogli okarakterizirati kao odmor, samo jednom sam primjerice bio na plaži. Većina vremena prošla mi je u poslovima koje treba obaviti, a znate li kad sam zadnji put bio slobodan više od deset dana tijekom ljeta? Prije četiri godine i Eura 2012… Nisam se odmorio, trebalo bi mi barem dvadeset dana da napunim baterije”, kazao je Schifo za SN.

Nitko ne sumnja da će se Gordon dobro i brzo uklopiti u momčad mlađeg Mamića. “Neke igrače znam od prije, a poznajem i nove talente. Pjaca je u reprezentaciji, pravi momak. Gledao sam Dinamo dok sam bio u Grčkkoj, Pranjić i ja smo zajedno gledali utakmice. Stoperi su bili dobri, vjerujem da ćemo odlično funkcionirati, ali više ćemo ipak vidjeti kad zaigramo na višoj razini, u Europi.”

Može li Schildenfeld pomoći modrima da konačne izbore famozno proljeće u Europi? “Sasvim je moguće da Dinamo napravi europski iskorak, odnosno učini nešto veće nego do sada. Zbog toga sam i došao, no za to je potrebno i iskustvo, a vjerujem da ga Dinamo sada ima jer je momčad ostala na okupu. Nikad se sa stopostotnom sigurnošću ne može kazati da će se ostvariti europski snovi, ali modri imaju dovoljno iskusnih pojedinaca koji će znati kormilariti europskim brodom. Uza sve to, tu je i nekoliko mladih talenata, fina kombinacija.”

Zanimljivo je Schifo govorio o tezi kako ‘vjerojatno neće opravdati svoj dolazak’. “Znate kako to kod nas ide. Hrvati su destruktivan narod, gori smo od Grka kad je to u pitanju. Srećom, ‘isključio’ sam glavu što se toga tiče. Govorim o nečemu što je dosta nevjerojatno. Kod nas te kritiziraju i kad spavaš. Slušajte sad ovo – dolazim nakon toliko godina u Dinamo, u međuvremenu sam igrao na EP-u i SP-u, za razne dobre europske klubove, još nisam ni odjenuo plavi dres, a već čitam tekst u hrvatskim novinama u kojima se javnost obavještava da sam ‘pogriješio na utakmici s Brannom u studenom 2007. godine’. Ni jedna riječ o tome da sam odigrao nekoliko dobrih utakmica. E, to vam je Hrvatska – toliko destrukcije i crnila da je to jednostavno nenormalno, a njime se mogu zacrniti svi svjetski oceani. Pričekajte samo da odigram jednu krivu loptu i mediji, zajedno s javnosti, odmah će komentirati zašto su me uopće dovodili.”

Ipak… “Vjerujem u sebe i ovaj Dinamo, pokazat ću da nikakvi ‘jahači apokalipse’ ne mogu uništiti ono što je u meni i maksimirskom klubu pozitivno. Volim borbu protiv te destrukcije u kojoj se mnogi u Hrvatskoj trude sve dobro pretvoriti u loše”, kaže 30-godišnji stoper.

Morao se Schildenfeld za kraj još jednom osvrnuti na poljudsku svastiku i priče kako je na travnjaku bila vidljiva čak dva dana prije ogleda. “Nitko je od nas ni u jednom trenu nije vidio. Kad smo u poluvremenu ušli u svlačionicu, mislio sam da se netko zafrkava. To je zaista sramota. Onaj tko je to napravio treba se zapitati i zamisliti što mu je s glavom. Radi se o činu koji je usmjeren protiv države, Dalmacije, Splita, reprezentacije… Zamislite samo ljude koji žele da se kazni nogometna vrsta, osramoti nacija? To su svjetski klošari! Ali neće uspjeti, na kraju će sve doći na svoje i dobro će pobijediti zlo.”

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.