Šef sigurnosti HNS-a: “Savez snosi odgovornost, ali krivnju…”

Šef sigurnosti HNS-a: “Savez snosi odgovornost, ali krivnju…”

Još se uvijek povlači pitanje o tome tko je 'kriv za poljudsku svastiku'.

Zoran Cvrk i Damir Vrbanović/www.hns-cff.hr/Drago Sopta

HNS-ov povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk posljednjih je tjedana jedna od najtraženijih medijskih osoba. Cvrka mnogi optužuju kao glavnog krivca za ‘poljudsku svastiku’, odnosno nepravodobnu reakciju u situaciji kad je sporni kukasti križ na Poljudu bio viđen i prije no što su Mandžukić, Pirlo i društvo istrčali na travnjak.

RTL-ove snimke jasno pokazuju da je svastika na Poljudu bila ‘uredno spremna’ za ogled i dva dana ranije, na treningu kockastih, a Edo Pezzi u emisiji Otvoreno HRT-a optužio je čelnike hrvatske nogometne Vlade da su znali što će se dogoditi, ali nisu napravili ništa da to spriječe.

Hrvatski nogomet – njegova vrhuška, reprezentativci i reprezentacije, navijači, ali i cjelokupna javnost sa strepnjom očekuju pisamce iz Uefe i saznanje o tome kako krovna europska nogometna organizacija gleda na ‘razbacivanje’ nacističkim obilježjima. Kazna bi mogla biti drakonska, a prvi put sa sigurnošću možemo napisati – ako je ikad htjela, UEFA nas s lakoćom s nekog velikog natjecanja može izbaciti upravo sada.

“Zadnja mjera koju smo dobili jest novčana kazna i prazan stadion. Sad su u igri sigurno i bodovi i oko toga sam jako pesimističan jer je situacija loša”, priznao je Crvk te se još jednom osvrnuo na vječito pitanje ‘krivca’.

“Objektivnu odgovornost za sigurnost utakmice snosi organizator, a to je svakako HNS. No, pitanje krivnje treba se slati na više adresa – ako bi padale ostavke, zanima me tko bi trebao biti prvi”, zaključio je Cvrk pred kamerama HTV-a.

UEFA će kaznu HNS-u ‘svečano uručiti’ krajem srpnja.

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.