Novinar HR Giancarlo Kravar: Poznavao sam Veljka Poduju

Sjećanje: Veljko Poduje s Hajdukom osvojio prve titule

Sjećanje: Veljko Poduje s Hajdukom osvojio prve titule

Veljko Poduje za reprezentaciju Jugoslavije igrao je protiv Čehoslovačke, kad su, osim vratara, svi igrači bili Hajdukovci.

Veljko Poduje/Foto: facebook.com/pages/Hajdučke-Legende

Veljko (Vjekoslav) Poduje (Šibenik, 24. veljače 1907. godine – Rijeka, 2. ožujka 1993. godine) bio je hrvatski nogometaš, nogometni trener, sudac, novinar i profesor. Imao sam čast osobno ga upoznati. Njegova supruga u Prvoj riječkoj gimnaziji predavala mi je likovni odgoj i kulturu, a njegova kći, Orjana Istočnica Babić, profesorica engleskog i francuskog jezika, bila mi je razrednica.

Za Hajduk je odigrao 248 utakmica i zabio 25 golova. Prvu međunarodnu utakmicu odigrao je 8. srpnja 1922. godine protiv praške momčadi Malostransky. Od Hajdukovih 6 golova na toj utakmici, zabio je 2 pogotka. Krajnji rezultat utakmice bio je 6:1 za Hajduk.

Tri puta nastupio je za reprezentaciju Jugoslavije; prvi put 1924. protiv Čehoslovačke kad su, osim vratara, reprezentaciju sačinjavali isključivo igrači Hajduka. S Hajdukom je osvojio njegove prve titule prvaka Jugoslavije, 1927. i 1929. godine.

Nakon završetka ekonomskog studija u Zagrebu, prestao je igrati, no ostao je itekako aktivan u nogometu.

Godine 1932. kratko je zamijenio Luku Kaliternu na mjestu trenera Hajduka, a kasnije je bio i trener HNK Orijenta i HNK Primorca. Jedan je od osnivača Zbora riječkog trenerskog podsaveza, a bio je i nogometni sudac.

Cijeli svoj radni vijek, uz nogometni angažman, radio je kao profesor (pretežno u srednjoj Ekonomskoj školi u Rijeci), a paralelno je 29 godina bio urednik sportskog programa Radija Rijeke. Bila je čast poznavati Veljka Poduju…

Obavještavamo Vas da portal hrvatskareprezentacija.hr zbog tehničkih poteškoća privremeno prestaje sa radom.